You may also like to study:

1. Practice DI Based on Boats and Stream for free Click Here..
2. New Pattern Based DI for IBPS Clerk Mains for free Click Here...
3. DI Based on Time and Work with full detailed solution Click Here...
4. Data Interpretation Based on Profit and Loss for Bank Exams Click Here…

Directions: Study the following table carefully and answer the questions given below.

Total global production is 40000 cars in the given quarter

Quarterly report of a car model manufactured and sold by a company in different countries
Country

Share in Global Production

Percentage of cars sold out of the total production in respective countries

Selling price of one car (in lakh rupees)
A 25% 80 6.5
B 30% 50 8.5
C 10% 70 6
D 20% 75 5.5
E 15% 60 7

1
What is the difference between the total number of cars manufactured in country A and B together and the total number of cars manufactured in country C and D together?
» Explain it
A
Share of A and B together = (25 + 30)% of 40k and that of C and D together = (10 + 20)% of 40k

Difference ⇒  55% of 40k – 30% of 40k

⇒  (55 – 30)% of 40k

⇒  25% of 40k =  1  × 40k = 10000
4

Hence, option A is correct.

2
The total number of cars sold in country A and B together forms what percent of the total number of cars manufactured by all the countries together in that particular quarter?
» Explain it
B
Total no. of cars sold in Country A

=   40000 × 25  ×  80  = 8000
100 100

Total no. of cars sold in Country B

=   40000 × 30  ×  50  = 6000
100 100

Total no. of cars sold in (A + B) together = 8000 + 6000 = 14000

∴   Reqd % =  14000  × 100 = 35%
40000

Hence, option B is correct.

3
What is the total number of unsold cars in the given quarter in country C and E together?
» Explain it
E
Total no. of cars unsold in Country C

= (100 - 70)% of 10% of Total = 30% of 10% of Total = 3% of Total

Total no. of unsold cars in Country E

= (100 - 60)% of 15% of Total = 40% of 15% of Total = 6% of Total

∴    Reqd total no. of unsold cars in (C + E) together = (3 + 6)% of Total = 9% of 40000

= 3600

Hence, option E is correct.

4
What is the ratio of sales (in rupees) of the total number of cars sold in country D to the sales (in rupees) of the total number of cars sold in country E?
» Explain it
D
Sales value of cars sold in Country D

= 40000 ×  20  ×  75  × 5.5 = ₹ 33000 lakh
100 100

Sales value of cars sold in Country E

= 40000 × 15 × 60 × 7 = ₹ 25200 lakh
100 100

∴   Reqd ratio =  33000  =  330  = 55 : 42
25200 252

Hence, option D is correct.

5
If the cost of manufacturing of a car in country C is Rs. 4,50,000, what is the percentage profit earned by company on a car sold by the same company?
» Explain it
E
Profit earned by Country C on a car = 600000 – 450000 = 150000

∴    Reqd % profit =  150000  × 100 =  100 % = 33 1 %
450000 3 3

Hence, option E is correct.