Profit and Loss Based DI For SBI PO Pre, SBI Clerk, IBPS PO Pre, IBPS Clerk, 2018

Directions : Study the following table chart carefully and answer the questions given beside.

 
Given table shows the profit/loss, discount and marked up per cent on 6 different electronic articles.
 
Articles Profit % / Loss % Discount % Marked up %
A.C. Profit 8% ---- 28%
Cooler Loss 8% ---- 16%
Fridge ---- ---- 15%
Oven ---- 25% ----
Geyser Profit 10% 8% ----
Television ---- 10% 12%

1
An owner of the electronics shop sold the cooler to a customer at a loss given in the table. Had he sold it for Rs.475 more, he would have gained a profit of 11%. What is the marked price of the cooler?
» Explain it
D
Let the CP of the cooler = 100x
 
First SP = 92% of 100x = 92x
 
Second SP = 111% of 100x = 111x = 92x + 475
 
⇒ 19x = 475
 
⇒ x = 25
 
MP of cooler = 116% of 100x = 116x = 116 × 25 = Rs. 2900

Hence, option (D) is correct.
 
2
If shopkeeper marked Oven 10% above CP and Geyser 20% above CP and also the CP of Oven is half of the CP of Geyser then find the amount of discount offered by shopkeeper on oven if gained Rs.1000 on selling Geyser?
» Explain it
A
Let CP of Geyser = 100x
 
SP of Geyser = 110% of 100x = 110x
 
Profit = 110x – 100x = 10x = 1000 (Given)
 
⇒ x = 100
 
CP of oven =  100x  = 50x = 50 ×  100 = Rs. 5000
2

MP of oven = 110% of 5000 = Rs. 5500
 
Discount on oven = 25% of 5500 = Rs.1375

Hence, option (A) is correct.
 
3
The difference between the selling prices of an A.C and a Television is Rs.15400 when Television is sold at a profit of 12%. Cost price of A.C is Rs.15000 more than that of Television. What is the Cost price of A.C.?
» Explain it
C
Let CP of AC and Television is ‘100x’ and ‘100y’ respectively.
 
SP of AC = 108% of 100x = Rs. 108x
 
SP of Television = 112% of 100x = Rs. 112y
 
From the question-
 
⇒ 100x – 100y = 15000 …………. (1)
 
⇒ 108x – 112y = 15400 …………. (2)
 
From (1) and (2)-
 
⇒ x = 350 and y = 200
 
Cost price of A.C. = 100x = 100 × 350 = Rs.35000
 
Hence, option (C) is correct.
 
4
Find the overall profit or loss per cent approximately made by a customer who bought 1 AC set and 1 cooler set. Cost price of 1 AC set is Rs. 30000 and cost price of 1 cooler set is Rs. 5000. 
» Explain it
A
Total CP = 30000 + 5000 = Rs.35000
 
SP of AC = 108% of 30000 = Rs.32400
 
SP of cooler = 92% of 5000 = Rs.4600
 
Total SP = 32400 + 4600 = Rs.37000
 
Total profit per cent =  37000 – 35000  × 100 = 5.71 (Approx)
35000

Hence, option (A) is correct.

5
Find the total amount paid by a customer after purchasing 1 oven and 1 fridge if the shopkeeper marked the oven up by 15% and he gains 8% on the fridge. Cost price of oven is Rs.15000 and marked price of fridge is Rs.11500.
» Explain it
B
CP of Fridge = 11500 ×  100  = Rs. 10000
115

SP of Fridge = 108% of 10000 = Rs.10800

MP of oven = 115% of 15000 = Rs.17250

SP of oven = 75% of 17250 = Rs.12937.5
 
 
Total amount paid by customer = SP of Fridge + SP of oven = 10800 + 12937.5 = Rs.23737.5

Hence, option (B) is correct.