Data Interpretation Questions Quiz and PDF for IBPS PO Pre 2020, LIC AAO, LIC ADO 2020 at Smartkeeda

Directions: Study the following table charts carefully and answer the questions given beside.

Given three tables shows the distance from one city to another city in kilometres.
It is also known that distance between any two cities will be same for every type of transportation.

Cities Faridabad Meerut Varanasi Amritsar Allahabad
Delhi 30 70 800 460 670
Kanpur 490 520 330 940 220
Lucknow 530 560 380 1000 200
Ghaziabad 45 45 800 480 680
Ludhiana 350 300 1120 140 1000
Agra 210 250 610 670 520
 
Cities Chandigarh Bareilly Moradabad Gurgaon
Faridabad 280 270 180 40
Meerut 230 210 120 110
Varanasi 1060 590 670 840
Amritsar 230 650 560 520
Allahabad 940 470 570 720
 
Cities Aligarh Jalandhar Raebareli
Chandigarh 390 150 850
Bareilly 170 570 350
Moradabad 140 480 450
Gurgaon 170 440 620

1
What is the total distance travelled by a traveller if he started his journey form Agra and then goes to Allahabad and then from Allahabad to Moradabad and finally from Moradabad to Aligarh?
» Explain it
A
Total distance travelled between:
Agra and Allahabad = 520 km
Allahabad and Moradabad = 570 km
Moradabad and Aligarh = 140 km
by the traveller = 520 + 570 + 140 = 1230 km
 
Hence, option A is correct.
 
2
If a train goes from Lucknow to Jalandhar via Allahabad and Moradabad and speed of train till Moradabad was 50 km/h and after Moradabad the speed of train was decreased by 10 km/h, then find the time taken by train to cover that journey from Lucknow to Jalandhar.
» Explain it
B
Total distance travelled by train between Lucknow and Moradabad = Distance between Lucknow and Allahabad + Distance between Allahabad and Moradabad = 200 + 570 = 770 km
 
Time taken by train to reach Moradabad from Lucknow

770  = 15.4 hours
50

Total distance travelled by train between Moradabad and Jalandhar = 480 km

Time taken by train to reach Jalandhar from Moradabad
 
480  = 12 hours
40

Time taken by train to cover the journey from Lucknow to Jalandhar = 15.4 + 12 = 27.4 hours

Hence, option B is correct.

 
3
A person wants to go to Raebareli from Meerut by his car. Find that by which of the following routes given in options he can reach at Raebareli by travelling minimum distance?
» Explain it
C
Distance between Meerut and Raebareli via Gurgaon = 110 + 620 = 730 km
 
Distance between Meerut and Raebareli via Moradabad = 120 + 450 = 570 km
 
Distance between Meerut and Raebareli via Bareilly = 210 + 350 = 560 km
 
Distance between Meerut and Raebareli via Chandigarh = 230 + 850 = 1080 km
 
Hence, distance between Meerut and Raebareli via Bareilly is minimum.
 
Hence, option C is correct.
 
4
If rail fare is Rs.5 per km, bus fare is Rs.10 per km and air fare is Rs.20 per km, then find the total fare for Raju if he goes from Delhi to Allahabad by air, from Allahabad to Bareilly by Train and from Bareilly to Jalandhar by bus.
» Explain it
C
Distance between Delhi to Allahabad = 670 km
 
Total air from Delhi to Allahabad = 670 × 20 = Rs.13400
 
Distance between Allahabad to Bareilly = 470 km
 
Total rail from Allahabad to Bareilly = 470 × 5 = Rs.2350
 
Distance between Bareilly to Jalandhar = 570 km
 
Total bus from Bareilly to Jalandhar = 570 × 10 = Rs.5700
 
Total fare = 13400 + 2350 + 5700 = Rs.21450
 
Hence, option C is correct.
 

5
Ramesh started his journey from Ludhiana at 4 AM and reached Varanasi by Train. He took 45 minutes to reach Bus station from Railways station in Varanasi and took a bus to Gurgaon and reached there at 6:45 AM next day. If ratio of speed of train to bus is 8 : 7, then find the speed of train.
» Explain it
D
Let speed of train and bus is ‘8x’ and ‘7x’ respectively.

Total time taken by Ramesh to reach Gurgaon from Ludhiana = 24 + (6:45 – 4:00)

= 24 + 2 +  45  = 26.75 hours
60

Distance travelled from Ludhiana to Varanasi by train = 1120 km

Distance travelled from Varanasi to Gurgaon by train = 840 km

Total time taken =  1120  +  45  +  840  = 26.75
8x 60 7x

⇒  140  + 0.75 +  120  = 26.75
x x

⇒  260 = 26
x

⇒ x = 10

Speed of train = 8x = 8 × 10 = 80 km/h

Hence, option D is correct.