

CLAT 2021 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS

35 FULL LENGTH TESTS ₹ 2499/-JOIN NOW



- ☑ Brilliant Test Analysis
- Unmatched Explanations

JOIN NOW

Current Affairs Questions for CLAT Exam

CLAT Current Affairs Quiz 16

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given					
below.					
A which is in chair has proposed to convene an "extraordinary virtual G20 Leaders' Summit" on 26th March to advance a coordinated response to the COVID-19 pandemic and its human and economic implications. King Salman Bin Abdulaziz Al Saud will chair the meeting of this "extraordinary Summit".					
G20 members will be joined by leaders from invited countries, Spain, Jordan, Singapore, and B as well as international organizations; United Nations (UN), World Bank Group (WBG), the World Health Organization (WHO) and World Trade Organization (WTO), the Food and Agriculture Organization (FAO), the Financial Stability Board (FSB), the International Labour Organization (ILO), International Monetary Fund (IMF), the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD).					
Regional organizations will be represented by Vietnam the Chair of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), South Africa the Chair of the African Union (AU), the United Arab Emirates the Chair of the Gulf Cooperation Council (GCC) and Rwanda the Chair of the New Partnership for Africa's Development (NEPAD).					

G20 is one of the major forum for international cooperation on financial and economic issues and a primary platform for global economic governance.



1. Which of the following countries has proposed to convene virtual G20 Leaders Summit on 26 March that has been replaced with "A" in the passage above?

A. Saudi Arabia B. Canada

C. China D. Japan

2. Which one of the following is the founder of G20, an international forum for the governments and central bank governors from 19 countries and the European Union?

A. Group of Eight B. Group of Seven

C. Group of Eleven D. Group of Nine

3. Which of the following countries is going to join G20 Summit that has been replaced with "B" in the passage above?

A. Switzerland B. Poland

C. Sri Lanka D. Bangladesh

4. Financial Stability Board, stated in the passage above is located in which of the following countries?

A. Canada B. France Uestion Bank

C. Switzerland D. France

5. Name the person who is Secretary-General of the Organisation for Economic Cooperation and Development.

A. Alicia Bárcena Ibarra B. Alfonso García Robles

C. José Ángel Gurría D. None of these



Correct answer:

1	2	3	4	5
Α	В	Α	С	С

Common Explanation:

Saudi Arabia which is in chair has proposed to convene an "extraordinary virtual G20 Leaders' Summit" on 26th March to advance a coordinated response to the COVID-19 pandemic and its human and economic implications. King Salman Bin Abdulaziz Al Saud will chair the meeting of this "extraordinary Summit".

G20 members will be joined by leaders from invited countries, Spain, Jordan, Singapore, and Switzerland as well as international organizations; United Nations (UN), World Bank Group (WBG), the World Health Organization (WHO) and World Trade Organization (WTO), the Food and Agriculture Organization (FAO), the Financial Stability Board (FSB), the International Labour Organization (ILO), International Monetary Fund (IMF), the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD).

Regional organizations will be represented by Vietnam the Chair of the Association of Southeast Asian Nations (ASEAN), South Africa the Chair of the African Union (AU), the United Arab Emirates the Chair of the Gulf Cooperation Council (GCC) and Rwanda the Chair of the New Partnership for Africa's Development (NEPAD).

G20 is one of the major forum for international cooperation on financial and economic issues and a primary platform for global economic governance.



Explanation:

1. From the paragraph 1, line 1, we can see that Saudi Arabia which is in chair has proposed to convene an "extraordinary virtual G20 Leaders' Summit" on 26th March.

Hence, the correct answer is option A.

2. The G20 (or Group of Twenty) is an international forum for the governments and central bank governors from 19 countries and the European Union (EU). It was founded in 1999 by Group of Seven

Hence, the correct answer is option B.

3. From the paragraph 2, line 1, we can see that Switzerland has been replaced with "B" in the passage above.

Hence, the correct answer is option A.

4. The Financial Stability Board is an international body that monitors and makes recommendations about the global financial system. It is located in Basel, Switzerland.

Hence, the correct answer is option C.

5. José Ángel Gurría Treviño, also known as Ángel Gurría, is a Mexican economist and diplomat. Since 1 June 2006, he has been the Secretary-General of the Organisation for Economic Co-operation and Development.

Hence, the correct answer is option C.





CLAT 2021 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS

35 FULL LENGTH TESTS ₹ 2499/-JOIN NOW



- ☑ Brilliant Test Analysis
- Unmatched Explanations

JOIN NOW