

# CLAT 2021 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS

35 FULL LENGTH TESTS ₹ 2499/JOIN NOW



- ☑ Brilliant Test Analysis

**JOIN NOW** 

## **Current affairs for CLAT Exam**

## **CLAT Current Affairs Quiz 9**

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given below.

The culture ministry has said it will revisit the policy which regulates construction around centrally-protected monuments and classify them based on their historical significance.

At present, the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, \_\_\_\_\_ A \_\_\_\_\_, imposes a ban on construction of any kind within a \_\_\_\_\_ B \_\_\_\_ metre periphery of centrally-protected monuments and allows only certain types of regulated construction within the 100-200 metre perimeter.

While conservationists may disagree, many in the government believe the existing provisions come in the way of significant development work around these areas. With this in mind, the government had moved an amendment to the law in 2018 through which it sought to remove these restrictions.

A parliamentary standing committee, which examined the bill and submitted its report in February 2019, advocated the need for a law that balanced preservation of monuments of historical significance and development of infrastructure around them, keeping in mind the needs of tourists as well as those who live around them.

For more PDFs join us on Telegram

**CLICK HERE** 



SBI | RBI | IBPS | RRB | SSC | NIACL | EPFO | UGC NET | LIC | RAILWAY | CLAT | RJS

1. Which of the following years will	come in the place of "A" in the passage above?
A. 1958	B. 1955
C. 1956	D. 1957
2. Which of the following agencies v	works under the provisions of AMASR Act?
A. Geological Survey of India	B. Archaeological Survey of India
C. India Meteorological Department Forecasting	D. National Centre for Medium Range Weather
3. What will come in the place of "B	3" in the passage above?
A. 100	B. 150
C. 200	D. 175
4. Which month will come at the pla	ace of "C" in the passage above?
A. January	B. February
C. March	D. April
5. Who among the following is re India?	esponsible minister for the culture ministry of
A. Prahlad Singh Patel	B. Narendra Singh Tomar
C. Kiren Rijiju	D. Dharmendra Pradhan



### **Correct answer:**

1	2	3	4	5
Α	В	Α	В	Α

### **Common Explanation:**

The culture ministry has said it will revisit the policy which regulates construction around centrally-protected monuments and classify them based on their historical significance.

At present, the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 1958, imposes a ban on construction of any kind within a 100 metre periphery of centrally-protected monuments and allows only certain types of regulated construction within the 100-200 metre perimeter.

While conservationists may disagree, many in the government believe the existing provisions come in the way of significant development work around these areas. With this in mind, the government had moved an amendment to the law in 2018 through which it sought to remove these restrictions.

A parliamentary standing committee, which examined the bill and submitted its report in February 2019, advocated the need for a law that balanced preservation of monuments of historical significance and development of infrastructure around them, keeping in mind the needs of tourists as well as those who live around them.

Source: The times of India

Published on 16th March 2020

For the complete information kindly visit given link:

https://timesofindia.indiatimes.com/india/govt-to-review-policy-on-building-near-monuments/articleshow/74644228.cms



### **Explanation:**

1. Frome the paragraph 2, line 1, we can see that "1958" will come in the place of 'A' in the passage above.

Hence, the correct answer is option A.

2. The Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act (or AMASR Act) is an act of parliament of the government of India that provides for the preservation of ancient and historical monuments and archaeological sites and remains of national importance, for the regulation of archaeological excavations and for the protection of sculptures, carvings and other like objects. It was passed in 1958.

The Archaeological Survey of India functions under the provisions of this act.

Hence, the correct answer is option B.

3. From the paragraph 2, line 2, we can see that at present, the Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 1958, imposes a ban on construction of any kind within a 100 metre periphery of centrally-protected monuments.

Hence, the correct answer is option A.

**4.** From the paragraph 4, line 1, we can see that "B" has been replaced with February month in the passage above.

Hence, the correct answer is option B.

5. The Ministry of Culture is the Indian government ministry charged with preservation and promotion of art and culture of India. Prahlad Singh Patel is the current Minister of Culture.

Hence, the correct answer is option A.

For more PDFs join us on Telegram

**CLICK HERE** 



SBI | RBI | IBPS | RRB | SSC | NIACL | EPFO | UGC NET | LIC | RAILWAY | CLAT | RJS



# CLAT 2021 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS

35 FULL LENGTH TESTS ₹ 2499/JOIN NOW



- ☑ Brilliant Test Analysis

**JOIN NOW**