CLAT 2020 Test Series Plan

By NLU and NUJS Toppers



✓ Brilliant Analysis
 ✓ Excellent Content
 ✓ Unmatched Explanations



Legal Reasoning Questions for CLAT Exam

Legal Reasoning Set 5

Directions: Study the following information carefully and answer the questions given beside.

Article 52 to Article 61 of the constitution deals with the duties, powers and responsibilities of the president of What's happening in the case of the novel coronavirus was for centuries the physical, social, psychological, economic trauma of the mentally ill, those who didn't fit the missionary position on sexual preference, and later the HIV-AIDS afflicted. Why has nothing changed? Because human nature is infuriatingly cussed. And because we always need someone to hate, to 'other', to proxy our own insecurities.

Stigma's epidemiology is constant. It starts with ignorance, the ideal swamp for fear to fester, balloons into panic and finally mutates into that hardened codger. But what's our excuse in 2020 with its overload of information available at a click or even thrust upon us unasked? Actually that's the problem . 'A little knowledge' used to be 'a dangerous thing'. Turns out that misinformation and disinformation are worse, and we are exposed to their contagion without a virtual hazmat suit. This is the first pandemic in the time of social media. WhatsApp Universe is fuelling the even more viral pandemic, stigmatising whole communities.

The Tablighi Syndrome was the most obvious, and ended with a remote Yusuf bread walla losing livehood. Now, the numbing struggle of lakhs of migrant workers and their collapsing children had finally shamed the political conscience, but they are still branded as potential 'super spreaders' and denied the emotional succour of their home state. Indeed every infected person is the new untouchable. Prejudice gorges on the vulnerable. For groups as for individuals, it's so much easier to kick them when they are down.

SARS-CoV-2 has added its distinctive spike to stigma. For the first time, the battlers have also become the enemy. Doctors, nurses, frontline health and sanitation workers, cops slaving selflessly are aggressively prevented from entering their housing blocks. Psychiatrist Kawas Chavda, who crusaded against the hoary stigmas attached to mental illness and LGBT, is incensed over the new discrimination, "Officials can't say," Oh you can imagine the fears of the neighbours.' No, sir nothing justifies beating up doctors. Please imagine instead the catastrophe if these valiant soldiers said," To hell with you. We'll stop undergoing such hardship if this is what we get in return."

[Extracted from editorial by Bachi Karkaria "Stigma mutates swiftly"]

Questions:

- 1. According to the author which of the following are being prejudiced according to the passage.
- A. Doctors, nurses, frontline health and sanitation workers and cops
- B. Migrant Workers
- C. Tablighi members.
- D. All of the above

- 2. According to the passage if a person is discriminated on the pretext of corono virus infected for entry into a private hospital. Should he/she challenge "his right to be treated" in the Court.
- A. No, according to the epidemic act rules he should be redirected to the epidemic hospital.
- B. Yes, it is his fundamental right against discrimination to be treated in the private hospital.
- C. No he should approach nearest police station and complain the matter.
- D. No Action.
- 3. According to the passage which statement expresses the main idea of the passage.
- A. Stigma's epidemiology is constant. It starts with ignorance, the ideal swamp for fear to fester, balloons into panic and finally mutates into that hardened codger.
- B. WhatsApp Universe is fuelling the even more viral pandemic, stigmatising whole communities.
- C. Prejudice gorges on the vulnerable. For groups as for individuals, it's so much easier to kick them when they are down.
- D. SARS-CoV-2 has added its distinctive spike to stigma. For the first time, the battlers have also become the enemy.
- 4. According to the passage little information is bad but misinformation and disinformation through social media is worse because
- A. It stigmatizes the whole community
- B. Spreading fake news is crime
- C. Misinformation spread through social media can make a targeted attack of stigmatisation of a community which is as lethal as pandemic.
- D. Social media is an efficient way to transfer the information, fake or unfake information people should apply sense.
- 5. Epidemic Act section 4 empowers the state that no suit or legal proceeding shall be held against any person who acts in good faith to serve the purpose of the Act. Choose the correct answer.
- A. During the government imposed lockdown to curb epidemic, law enforcement agencies can search and sieze any vehicle.
- B. People can be traced and tested for infection by the public healthcare official anytime and anywhere.
- C. Infected people can be quarantined at a respective place designated by the state for any duration
- D. All of the above

Correct Answers:

1	2	3	4	5
D	Α	Α	С	D

Explanations:

1. To answer the above question we should critically examine the authors statement about the vulnerable who are being prejudiced due to pandemic. It is whole community which is being stigmatised due to virus. The author mentions doctors migrant workers, cops and Tablighi members who had been wrongly framed into vulnerable class. The new untouchables according to the author are people directly or indirectly affected with the virus.

So the answer is option D.

2. Remember this is an application question so we should apply knowledge regarding the epidemic rules. The person infected with the epidemic disease can be denied into private hospital on the pretext of health hazard to other patients and hospital staff. Instead he should be redirected to specific designated hospital. This rule doesn't violate his fundamental right against discrimination because classification is the tool provided to the government also. So he can't challenge in the court. And looking at option C he can't approach police station because epidemic act provides special powers to the law enforcement agencies to curb the movement of infected people on issue of public safety. Instead he should be diverted at once to the epidemic hospital if he is infected with the contagion.

So option A is the answer. Other options can be ignored.

The Question Bank

3. Critical examination of the statements reveals that the author is concerned with stigmatisation of the communities due to the virus. Option A is convincing but we should examine other options as well. Option B is the premise supporting the fact that misinformation and disinformation has caused more stigmata with the community. Similarly option C points that due to stigmatisation vulnerable classes are prejudiced. So it is also a supporting premise to option A and finally option D also expresses that battlers are also being stigmatised due to virus.

So option B, C and D are all supporting premises to option A which quite comfortably expresses the main point of the passage and is the answer.

4. Looking at option A which provides partial explanation of why social media is jeopardizing the community and is bad due to misinformation and disinformation. Similarly option B adds a warning and advice to the above statement rather than providing reason behind the statement. Option D also explains an out of context reason for the statement. Only option A provides a fitting response to context of the statement in question above, that misinformation and disinformation is bad because it stigmatizes the community which is as lethal as pandemic.

So option C will be the answer.

According to the rules framed in epidemic act person acting in good faith to curb the infection gets infinite power and is not answerable to any legal suit or proceeding. So all the above options suggest that such actions can be taken by the state to curb the spread of infection and the citizens will be compelled to follow the guidelines irrespective of the tough and draconian actions by the state as they are acting in good faith and cannot be challenged in any court.

So option D will be the answer.







CLAT 2020 TEST SERIES PLAN

BY NLU & NUJS TOPPERS



₹999/-Join now 20 a

The Question Bank



TestZone INDIA'S LEAST PRICED TEST SERIES

- ☑ Brilliant Test Analysis

JOIN NOW