

Presents

TestZone

India's least priced Test Series platform



12 Month Plan

2018-19 All Test Series



₹ **399/-** 300+ Full Length Tests

- ☑ Brilliant Test Analysis
- ☑ Unmatched Explanations

JOIN NOW



Comprehension exercise for IBPS SO Pre, IBPS PO Pre, IBPS Clerk Mains, SBI PO Pre and SBI Clerk Mains

PASSAGE NO 102

Directions: Read the following passage carefully and answer the questions given below.

Long ago, there lived a little boy named Sammy. He was a good boy. He was good in his studies, **obedient** to his parents, more intelligent than many other boys in his class and kind to everyone. Grown-ups as well as those junior to Sammy loved him very much. But that aroused **jealousy** in many other boys who longed to be as loved as Sammy.

Now there was another boy named Timmy who studied in the same class as Sammy. Unlike Sammy, he was not good at studies and always liked to play during school hours. He misbehaved with his parents, bullied his classmates and even ill-treated Sammy. He always tried to put Sammy down and belittled him before other kids in the class. But no matter what he did, Sammy's grades kept getting better and better. Whether in studies or in sports or from his classmates, Sammy kept getting accolades from everywhere.

On his eighth birthday, Sammy got a nice pen as a gift from his parents. He brought it to school so that he could use it to take down the notes of the lectures that the teachers gave in class. This was a very beautiful pen and it could help one write very fast. When Timmy saw it, he was very jealous of Sammy. He asked Sammy,

Timmy was overwhelmed with anger and jealousy. The bad boy that he was, he rarely got any present from his parents. He decided to steal

[&]quot;Hey, where did you get that? Did you buy it?"

[&]quot;My parents gave it as a birthday gift to me." replied Sammy.

Sammy's pen. During recess, when everyone had gone out from the class, Timmy opened Sammy's bag and took out his pen. Then he hid it inside his bag and went out to have his tiffin.

When Sammy came back and could not find his pen, he informed his class teacher about it. There was a hunt for the missing pen and the class teacher ordered the class monitor to search the bag of every child inside the class. The missing pen was soon found out of Timmy's bag and the furious teacher asked the **errant** boy,

"Now Timmy, what do you have to say about it?"

Timmy was in tears. He had nothing to say.

When Sammy saw Timmy cry, he took pity on the boy. The kind boy that he was, he had no ill-feeling against his classmate. He requested his class teacher not to take any action against Timmy, now that his stolen pen was found.

This opened Timmy's eyes. He could now see what a good boy Sammy was. He asked for **forgiveness** from his teacher and Sammy. From that day, he became friends with Sammy and gradually changed himself to be as good as Sammy. Everyone began to love Timmy and Sammy was proud of his new friend.

Despite being hurt by Timmy, Sammy gave him back only love in return. This is how we should also treat our enemies. Who knows? One day, our behaviour may just change them for the better.

1. Why were many people jealous of Sammy despite Sammy being a very kind-hearted and good boy?

A. Sammy was not good originally and he was only good to people who did not wish to stand against him.

- B. Sammy was not good originally and he was only good to people who did not wish to stand against him.
- C. Sammy did not know how to behave with other children who are junior to him though he was very good with seniors.
- D. Sammy was loved by the juniors and seniors like because of his kindhearted nature.
- E. Sammy was bullied by others since he could not protest against anything in the school
- 2. Which among the following is/are true regarding Sammy as mentioned in the passage?
- I. Sammy was a very smart boy and was also one of the smartest boys in his class.
- II. He was a very good natured boy.
- III. Sammy used to abide by his parents all the time.

A. Both Land II

B. Only III

C. Both I and III

D. Only II

E. All I, II and III

3. Which among the following is true regarding the relationship between Sammy and Timmy as described in the passage?

A. Sammy and Timmy were best friends in the school though they used to fight a lot after the school hours.

- B. Sammy and Timmy did not talk to each other since they were not in the same class in the school.
- C. Sammy did not like Timmy at all and he used to encourage other children to beat Timmy up whenever possible.
- D. Timmy wanted to downgrade Sammy at any cost and always used to try to prove that Sammy was not a good boy.
- E. Sammy and Timmy were not on talking terms since they were at odds with each other due to the school competitions.

4. Why did Sammy bring the pen which he had received as a present from his parents on the eighth birthday, to school?

- A. Sammy wanted to show Timmy that he had got such a valuable pen whereas Timmy did not have anything.
- B. Sammy wanted to know the reaction of Timmy after seeing the pen in his hands.
- C. Sammy wanted to take down the notes in the classes in a more effective manner so that he could refer to the notes later.
- D. Sammy and Timmy wanted to make other students jealous by showing the pen to them during the break.
- E. Sammy wanted to sell the pen so that he could get some money to give to his younger sister.

5. Why did Timmy steal the pen from Sammy's bag during the recess in the school?

A. Timmy wanted to show the class that he was the actual monitor of the class.

- B. Timmy did not get any present from his parents because of his nature and he was very jealous of the beautiful pen that Sammy had got as present on his birthday.
- C. Timmy did not understand the importance of the pen and he only wanted to feel it without any kind of wrong intention.
- D. Timmy wanted to surprise Sammy by giving the pen back after some time.
- E. Timmy wanted to teach Sammy that any valuable should be kept safely in a public place such as the school in order to prevent from getting stolen

6. Which among the following can be a moral of the above passage?

A. It is good to be cruel to people but at the end you should reconcile with them.

- B. It is good to have enemies since they can make you feel the importance of friendship.
- C. It is better to have friends rather than family members since friends come in use when required.
- D. Even if someone harms you, you should not harm him rather you should be good to him.
- E. None of the above

7. Which among the following is similar in meaning to the word 'Errant' as used in the passage?

A. Deplorable B. Tyrant C. Guilty

D. Orderly E. None of the above

'Jealousy' as used in the passage?										
A. Trivial	B. Envy	C. Ordinary								
D. Discontent	E. Satisfaction									
10. Which among the following is opposite in meaning to the word 'Obedient' as used in the passage?										
A. Diligent	B. Benevolent	C. Beneficial								
D. Unruly	E. None of the a	bove LINEEUGI								
	The O	uestion Bank								

8. Which among the following is opposite in meaning to the

E. None of the above

9. Which among the following is similar in meaning to the word

C. Accolades

word 'Forgiveness' as used in the passage?

B. Access

A. Punishment

D. Exoneration

Correct answers:

									10
D	Ε	D	С	В	D	С	Α	В	D

Explanations:

1.

Refer to, "Long ago, there lived a little boy named Sammy. He was a good boy. He was good in his studies, obedient to his parents, more intelligent than many other boys in his class and kind to everyone. Grown-ups as well as those junior to Sammy loved him very much. But that aroused jealousy in many other boys who longed to be as loved as Sammy."

It is clear from the above lines that Sammy was loved by almost everybody because of behaviour and kind-hearted nature. He was equally popular with the juniors and the seniors of the school.

Now, coming to the options, option A is not correct since it is nowhere mentioned that Sammy was not good originally and the same thing is true for option B also. option C and E are also not relevant in the given context as there is nothing referred to in the passage regarding these aspects. Only option D is true with respect to the information given in the passage.

That makes option D the correct choice among the given options.

2.

Refer to, "Long ago, there lived a little boy named Sammy. He was a good boy. He was good in his studies, obedient to his parents, more intelligent than many other boys in his class and kind to everyone. Grown-ups as well as those junior to Sammy loved him very much. But that aroused jealousy in many other boys who longed to be as loved as Sammy. "

It is clear from the above lines that Sammy was a very good boy who used to abide by his parents and also was one of the smartest boys in the class. He was a good natured child who used to be kind to others. That is why everybody used to develop a liking for this child.

Hence, all the given statements I, II and III are true with regard to Sammy, as mentioned in the passage.

This makes option E the correct choice among the given passage.

3.

Refer to, "He misbehaved with his parents, bullied his classmates and even ill-treated Sammy. He always tried to put Sammy down and belittled him before other kids in the class."

It is clear from the above lines that Timmy wanted to belittle Sammy at any cost all the time in front of all the classmates. He wanted to prove that Sammy was not as good as he used to show to others.

Among the given options, only option D implies this whereas others are not relevant as per the information given in the passage.

This makes option D the correct choice among the given options.

4.

Refer to, "He brought it to school so that he could use it to take down the notes of the lectures that the teachers gave in class."

It is very clear from the above passage that Sammy did not bring the pen to the class to make others feel jealous but his only aim was to take the lecture notes in the class with that pen.

Among the given options, Only option C implies this whereas others are not relevant to the given context and the information given in the context.

This makes option C the correct choice among the given options.

Refer to, "Timmy was overwhelmed with anger and jealousy. The bad boy that he was, he rarely got any present from his parents. He decided to steal Sammy's pen."

It is very clear from the above lines that Timmy was very jealous of Sammy because of the pen whereas he used to get nothing from his parents on his birthday. This was the main reason that prompted him to steal the pen from Sammy.

Among the given options, only option B implies the correct reason why Timmy stole the pen from Sammy's bag during the recess and kept it in his bag.

This makes option B the correct choice among the given options.

Smartkeeda

If we go through the passage, it gives us the lesson that even enemies should be harmed and it is good to try to make friends rather than enemies. It is not advisable to harm somebody even if that person has harmed you.

Now, coming to the options, option A is not relevant as per the given passage whereas option B does not hold true for the story in the passage. option C is also not correct since there is no reference to family members in the whole passage, let alone, the importance of friends over family members. option D correctly explains the importance of being good to everybody.

This makes option D the correct choice among the given options.

7.

The given word has been used in the sense that the class teacher caught Timmy as responsible for stealing the pen from Sammy's bag. In this context, he is guilty for stealing.

Among the given options, deplorable refers to shockingly bad in quality whereas tyrant refers to a person who is a cruel and oppressive leader. Orderly is an adverb and is used to denote something has been done in an organized manner. Only Guilty can be used in this context as the synonym of the given word.

This makes option C the correct choice among the given options.

8.

The given word has been used in the sense to denote that Sammy has asked his teacher to pardon Sammy for stealing his pen from the bag. This means Sammy requested his teacher not to give him punishment.

Now coming to the given options, *access* refers to the reach of something whereas *accolades* refers to praise and appreciation for something, *exoneration* means getting acquitted. Only *punishment* is opposite in meaning to the given word.

This makes option A the correct choice among the given words.

9.

The given word has been used in the sense that Timmy was very much jealous of the pen that Sammy had received as a present on his birthday.

Juestion Bank

Among the given words, *trivial* refers to very insignificant whereas *ordinary* refers to very common, *discontent* means unsatisfied with something. Only option B is about jealousy and this is the correct synonym to the given word.

This makes option B the correct choice among the given word.

10.

The given word has been used in the passage in the sense that Sammy was a very obedient boy since he listens to his parents and is a good boy.

Among the given options, diligent refers to hard working whereas benevolent means a person who is very kind hearted whereas beneficial means being very much profitable. Unruly refers to being undisciplined or being rebellious in nature. This is the correct antonym to the given word.

It makes option D the correct choice among the given options.





प्रस्तुत करते हैं

TestZone

भारत की सबसे किफायती टेस्ट सीरीज़



12 Month Plan

2018-19 All Test Series

@ Just

₹ 399/-

300 + फुल लेन्थ टेस्ट

- 🗹 श्रेष्ठ विश्लेषण
- ं उत्कृष्ट विषय सामग्रीं बेजोड़ व्याख्या

अभी जुड़ें