

Comprehension Test Question Bank Exams (IBPS Clerk Pre & SBI Clerk Pre)

Passage No. 55

Direction: Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

A story tells that two friends were walking through the desert. During some point of the journey they had an argument, and one friend slapped the other one in the face. The one who got slapped was hurt, but without saying anything, wrote in the sand : "TODAY MY BEST FRIEND SLAPPED ME IN THE FACE." They kept on walking until they found an oasis, where they decided to take a bath. The one who had been slapped got stuck in the mire and started drowning, but the friend saved him. After the friend recovered from the near drowning, he wrote on a stone : "TODAY MY BEST FRIEND SAVED MY LIFE." The friend who had slapped and saved his best friend asked him, "After I hurt you, you wrote in the sand, and now, you write on a stone. Why ?"

The other friend replied : "When someone hurts us, we should write it down in sand where winds of forgiveness can erase it away. But, when someone does something good for us, we must **engrave** it in stone where no wind can ever erase it."

Questions:

- 1. Why did the friend who got hurt write on the sand ?
- A. Because he was very kind-hearted
- B. Because he was too weak to take revenge
- C. Because he knew that his feeling of hurt was temporary
- D. Because he loved his friend too much
- E. None of these

2. What is an oasis?

- A. An oasis is a tall tree found in a desert.
- B. An oasis is a water body found in a desert.
- C. An oasis is a creature like centipede.
- D. An oasis is a grassland.
- E. Other than given options.

3. What did one of the friends do after recovering from the near drowning?

- A. He rebuked his friend.
- B. He avenged by slapping his friend in his face.
- C. He wrote something on sand in his praise.
- D. He wrote something about his friend to express his gratitude.
- E. Other than given options

4. What does writing on the stone suggest?

A. Writing something on stone means expressing one's love for another.

B. Writing on stone means writing something with an intention to make it last forever.

e Question Bank

C. Writing something on stone means expressing one's extreme anger.

D. Writing something on stone means writing something with a view to preaching one and all.

E. All the above

5. What is the synonym of the word 'engrave' as used in the passage ?

A. dislodge B. neglect C. aid D. inscribe0 E. describe

Correct Answers:

1	2	3	4	5
С	В	D	В	D

Explanations:

1.

The other friend replied : "When someone hurts us, we should write it down in sand where winds of forgiveness can erase it away. But, when someone does something good for us, we must engrave it in stone where no wind can ever erase it."

We can clearly infer form the underlined part of the last paragraph that the friend who got hurt was mature enough to understand that feeling of hurt must forgiven in relationships. artkeeda

Option Chence is the correct answer.

2.

A story tells that two friends were **walking through the desert**. During some point of the journey they had an argument, and one friend slapped the other one in the face. The one who got slapped was hurt, but without saying anything, wrote in the sand : "TODAY MY BEST FRIEND SLAPPED ME IN THE FACE." They kept on walking until they found an oasis, where they decided to take a bath.

he Ouestion Bar

In the first paragraph of the passage we can clearly infer from the above-mentioned bold parts that oasis must be a water body.

Option B hence is the correct answer.

3.

After the friend recovered from the near drowning, he wrote on a stone : "TODAY **MY BEST FRIEND SAVED MY LIFE."**

From the 2nd last sentence of the 1st paragraph which is mentioned above, it is evident that the friend who was saved from drowning was thankful to his friend for his efforts.

Option D hence is the correct answer.

4.

But, when someone does something good for us, we must engrave it in stone where no wind can ever erase it.

We can clearly infer from the last sentence of the past paragraph that the friend who got saved wrote on stone so that his expression of gratitude remains there forever.

Option B hence is the correct answer.

5.

If you **engrave** something with a design or words, or if you engrave a design or words on it, you cut the design or words into its surface.



In the above pic you can see a tree design engraved on a piece of stone.

Similarly, if you inscribe words on an object, you write or carve the words on the object.

Hence 'engrave' and **'insribe'** are synonyms and the Option D therefore is the correct answer.



