

Presents

TestZone

India's least priced Test Series platform



12 Month Plan

2018-19 All Test Series

@ Just

₹**499/-** 300+ Full Length Tests

- ☑ Brilliant Test Analysis
- **☑** Excellent Content
- ☑ Unmatched Explanations

JOIN NOW

Comprehension Test for Bank Exams (IBPS Clerk Pre, SBI Clerk Pre, and IBPS RRB)

Passage No. 98

Direction: Study the following information carefully and answer the question given below.

The International Cricket Council (ICC) announced that PepsiCo Chairman and CEO Indra Nooyi has been appointed to the ICC Board as the organization's first independent female director. Mrs. Nooyi will join the Board in June 2018 to align with the term of the ICC Independent Chairman, following the unanimous confirmation of her appointment at Board's meeting.

The introduction of an Independent Director, who must be female, was approved by the ICC Full Council in June 2017 as part of wide ranging constitutional change aimed at improving the global governance of the sport.

Mrs. Nooyi is a global business leader, consistently ranked by Fortune Magazine among the World's Most Powerful Women. As Chairman and CEO of PepsiCo, Mrs. Nooyi is responsible for a global food and beverage portfolio that includes 22 brands generating more than \$1 billion each in annual retail sales, including Quaker, Tropicana, Gatorade, Frito-Lay and Pepsi-Cola.

Mrs. Nooyi is also the chief architect of Performance with Purpose, PepsiCo's vision to deliver top-tier financial performance over the long term by integrating sustainability into the company's business strategy. Under her leadership, since 2006 PepsiCo has focused on offering more nutritious foods and beverages, minimizing their impact on the environment, and creating opportunities for their employees and people across the markets they serve.

ICC Chairman Shashank Manohar said: "We are delighted to welcome Indra to the ICC. Adding another independent director - particularly a female - is such an important step forward in improving our governance. To have someone of Indra's calibre is fantastic news for the global game - she is frequently recognized as one of the most influential people in business today, running one of the world's biggest corporations."

"We undertook a global search looking for the right candidate who would complement the existing skills and experience already on our Board. A cricket enthusiast with experience in the commercial sector and independent of the ICC, any Member or state or associated organization were the primary criteria and in Indra we have found an exceptional new colleague and we look forward to working with her in the future."

The Independent Director will be appointed for a two-year term although she may be re-appointed for two further terms with a maximum six-year consecutive period of service.

In accordance with international standards of good governance, the Independent Ethics Officer for the ICC and PepsiCo's General Counsel have reviewed and both formally approved the appointment, providing a clear framework for appropriately managing any potential or perceived conflicts of interest that might arise in the future.

Questions:

1. Which of the following is true in the context of the passage?

- I. Indra Nooyi will be the first female chairman of ICC.
- II. She may be re-appointed for two further terms resulting in six years of total service.
- III. Indra Nooyi ranked number 1 in the list of World's most powerful women by fortune magazine.
- A. Only I and II B. Only III C. Only II
- D. Only II and III E. None of the above

2. What does the writer want to convey by saying that- "Mrs. Nooyi is also the chief architect of Performance with Purpose"?

- I. Mrs. Nooyi has started objective based planning in PepsiCo.
- II. Mrs. Nooyi has driven the concept of corporate social responsibility.
- III. Mrs. Nooyi does not want to make profit at the cost of consumer's health.
- A. Only II B. Only II and III C. Only I and II
 D. All of the above E. None of the above

3. What is the objective of introducing a female independent director in ICC?

- A. To improve global governance of the sport.

 B. To prove that women are better than men.
- C. To set an example of gender equality. D. Either A or C
- E. None of the above

4. Which of the following has/have confirmed the appointment of Indra Nooyi?

A. General Counsel of ICC B. General Counsel of PepsiCo C. Independent Ethics officer of ICC

D. Both A and C E. Both B and C

5. Which of the following is not true in the context of the passage?

- I. Quaker is a product of PepsiCo.
- II. Mrs. Nooyi heads over 22 food brands under the flagship of PepsiCo.
- III. Mrs. Nooyi was elected unanimously.
- A. Only I B. Only II C. Only III
- D. Only I and III E. None of the above

Correct Answers:

1	2	3	4	5
С	Α	Α	E	В

Explanations:

1. Refer to:

.. PepsiCo Chairman and CEO <u>Indra Nooyi has been appointed to the ICC Board as</u> the organization's first independent female director.

Thus statement I is false, as she has been appointed as independent director and not as chairman.

The Independent Director will be appointed for a two-year term although she may be re-appointed for two further terms with a maximum six-year consecutive period of service.

Thus statement II is true.

Mrs. Nooyi is a global business leader, consistently ranked by <u>Fortune Magazine among the World's Most Powerful Women.</u>

Thus statement II is false, as she was ranked among the world's most powerful. Her rank is not mentioned in the passage.

Only statement II is true.

Hence option C is the correct answer.

2. Refer to:

Mrs. Nooyi is also the chief architect of Performance with Purpose, PepsiCo's vision to deliver top-tier financial performance over the long term by integrating sustainability into the company's business strategy. <u>Under her leadership, since 2006 PepsiCo has focused on offering more nutritious foods and beverages</u>, minimizing their impact on the environment, and creating opportunities for their employees and people across the markets they serve.

Thus with the underlined text it is clear that Mrs. Nooyi is not only concerned with the financial performance of the company but also with the nutrition value of their edible products for the consumers.

Statement II is not mentioned in the passage.

Also nowhere is it mentioned that Mrs. Nooyi developed the concept of objective based planning. Hence option A is correct.

3. Refer to:

The <u>introduction of an Independent Director</u>, who must be female, was approved by the ICC Full Council in June 2017 as part of wide ranging constitutional change <u>aimed at improving the global governance of the sport.</u>

With the underlined text above it is clear that only option A conveys the correct objective behind the appointment of female independent director.

Options B and C are not mentioned in the passage.

Hence option A is the correct answer.

4. Refer to:

...the <u>Independent Ethics Officer for the ICC</u> and <u>PepsiCo's General Counsel</u> have reviewed and both formally approved the appointment,..

Hence option E is the correct answer.

5. Refer to:

The Question Bank

Mrs. Nooyi is responsible for a global food and beverage portfolio <u>that includes 22 brands</u> generating more than \$1 billion each in annual retail sales, <u>including Quaker</u>, Tropicana, Gatorade, Frito-Lay and Pepsi-Cola.

With the underlined text it is clear that Statement I is true while statement II is false, as exactly 22 brands come under PepsiCo.

Mrs. Nooyi will join the Board in June 2018 to align with the term of the ICC Independent Chairman, following the unanimous confirmation of her appointment at Board's meeting.

This makes statement III true.

Only statement II is untrue.

Hence option B is the correct answer.



प्रस्तुत करते हैं

TestZone

भारत की सबसे किफायती टेस्ट सीरीज



12 Month Plan

2018-19 All Test Series

@ Just

₹499/-

300 + फुल लेन्थ टेस्ट

- ☑ श्रेष्ठ विश्लेषण☑ उत्कृष्ट विषय सामग्री☑ बेजोड़ व्याख्या

अभी जुड़ें