Telegram
Loading...

Directions: Study the following the information carefully and answer the questions given below,
Important for :
1
Which among the following is paid to the investors out of the profits of a company in a financial year?
» Explain it
C
Dividend is defined as the sum of money paid to the investors of a company out of its profits. Such payments can be done yearly, quarterly or monthly as well. Debentures are medium to long term debt instruments in India whereas equity refers to the shares of a company.

Hence, option C is correct.
 
2
Which among the following is/are the area(s) of operation regarding which complaints can be received by the Banking Ombudsman?
» Explain it
E
Banking Ombudsman Scheme was introduced in 1995 as per Section 35A of the Banking Regulation Act 1949. Banking Ombudsman can be approached in order to register a complaint against deficiency in certain banking services. All scheduled banks are covered under this scheme. Now, the sale of third party products, complains regarding mobile and online banking services have also been covered under this scheme.

Hence, option E is correct.
 
3
Who is the appellate authority to which an appeal can be filed against any award of the Banking Ombudsman?
» Explain it
C
Any complaint filed with the Banking Ombudsman should be settled within 30 days from the date of such complaint, failing which, an award is passed by the ombudsman. In case of grievance against the decision of the ombudsman, one can approach the appellate authority within 30 days. The appellate authority is vested with one of the Deputy Governors of the RBI in this case.

Hence, option C is correct.
 
4
What is the maximum amount of compensation that can be awarded by the Banking Ombudsman?
» Explain it
B
The Banking Ombudsman can award upto maximum amount of Rs 20 lakhs whereas Rs 1 lakh can be awarded maximum towards the mental agony and harassment. There is no fee involved in filing a complaint with the banking ombudsman in India.

Hence, option B is correct.
 
5
What is the maximum award that can be imposed by the NBFC Ombudsman in India, as decided by the RBI?
» Explain it
A
The RBI has recently launched the Ombudsman Scheme for the NBFCs operating in India, under the Section 45L of the RBI Act 1934. The maximum award that can be passed by such an ombudsman will be Rs 10 lakhs whereas an appeal can be filed against the award within 30 days with a deputy governor of the RBI. There is no fee involved in filing a complaint with the NBFC Ombudsman.

Hence, option A is correct.
 

Banking and Financial Awareness for SBI Clerk 2019 | Download PDF Free

Are you looking for any of these?
 
  • financial awareness pdf 2019
  • banking awareness quiz
  • banking and financial awareness pdf 2019
  • banking and financial awareness for sbi clerk 2019
  • banking and financial awareness pdf
  • banking and financial awareness quiz
  • banking and financial awareness quiz
  • financial awareness 2019
  • financial awareness questions
  • financial awareness questions and answers 2019
  • financial awareness questions and answers pdf
  • banking awareness study material
  • banking awareness pdf 2019
  • static banking awareness pdf 2019
  • daily banking awareness
 
1. What was the initial share capital of the Reserve Bank of India at the time of its establishment in 1935?
A. Rs 2 crores
B. Rs 1 crore
C. Rs 5 crores
D. Rs 15 crores
E. Rs 100 crores
Sol: Option C
Exp:
The Reserve Bank of India was established in 1935 as per the provisions of the RBI Act 1934. The initial share capital of the organization was Rs 5 crores. It was nationalized in 1949 and it is the central banking authority of the country.
Hence, option A is correct.
 
2. There are _____________ in the Board of Directors of the Reserve Bank of India including the governor.
A. 20 members
B. 21 members
C. 22 members
D. 24 members
E. None of the above
Sol: Option B
Exp:
The general administration of the Reserve Bank of India is entrusted with 21-member Board of Directors comprising of the Governor, four Deputy Governors, two representatives from the Ministry of Finance, ten government-nominated directors representing various elements of Indian economy and four directors representing the four local boards of the bank situated in Kolkata, Mumbai, Delhi and Chennai.
Hence, option A is correct.
 
3. Which among the following is issued by the Government of India, instead of the Reserve Bank of India?
A. All the coins
B. One Rupee Notes
C. Ten Rupee Notes
D. Five Rupee Notes
E. Both A and B
Sol: Option E
Exp:
According to the Section 22 of the RBI Act 1934, the RBI is the sole authority to issue bank notes in the country except the One Rupee notes and the coins. These are issued by the Government of India. The maximum denomination for which a bank note can be issued by the RBI is Rs 10000 and amendment to the RBI Act 1934 will be required to issue any currency above that.
Hence, option A is correct.
 
4. What is the maximum time period given to the states to repay the Ways and Means Advances extended to them by the RBI?
A. 14 days
B. 7 days
C. 1 month
D. 3 months
E. 6 months
Sol: Option D
Exp:
Ways and Means Advances are extended by the Reserve Bank of India to the states in order to help them meet the temporary mismatch in the cash flow. The states can repay the advance within a maximum period of 90 days. There is no such facility given to the central government by the central bank. WMA is guided by the Section 17(5) of the RBI Act 1934.
Hence, option A is correct.
 
5. Which among the following constitutes the foreign exchange reserves of India as maintained by the Reserve Bank of India?
A. Gold
B. Special Drawing Rights by IMF
C. IMF Reserve Positions
D. Both A and B
E. All A, B and C
Sol: Option E
Exp:
The Reserve Bank of India maintains the foreign exchange reserves of India. The reserves include the foreign exchange and gold, Special Drawing Rights with the IMF and the IMF Reserve Positions. The foreign exchanges are dealt with in India by the authorized dealers as per the FIMMDA guidelines.
Hence, option A is correct.
 
6. Which among the following is NOT correctly matched regarding the new series of banknotes issued by the RBI?
A. Ellora Caves – Rs 20 Note
B. Konark Sun Temple – Rs 10 note
C. Rani Ki Vav – Rs 100 note
D. Red Fort –Rs 2000 note
E. All are correct
Sol: Option D
Exp:
 
Hence, option A is correct.
 
7. Which among the following is/are NOT covered under the insurance cover issued by the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation?
A. State Government Deposits
B. Savings Deposits with the Commercial Banks
C. Current Account Deposits with the Commercial Banks
D. Both B and C
E. All A, B and C
 Sol: Option A
Exp:
The Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation of India is a subsidiary of the Reserve Bank of India. It is mainly associated with providing insurance cover for the bank deposits in its member banks. It does not cover foreign government deposits, deposits of the central and the state governments, inter-bank deposits, deposits of the State Land Development Banks with the State Co-Operative Banks. It was established in 1978 and is based in Mumbai.
Hence, option A is correct.
 
8. Which among the following is NOT a function of the National Housing Bank?
A. Strengthening the credit delivery network for housing finance
B. Regulation of the housing finance institutions at the regional as well as local levels
C. Running the daily administration of the Housing Finance Companies
D. Both A and C
E. All are functions of NHB
Sol: Option C
Exp:
The National Housing Bank is the regulator body for housing finance in India. It was established in 1988. The functions of the organization mainly include regulation and promotion of the housing finance companies in India, through on-site and off-site surveillance mechanism. The organization is also involved in strengthening the credit delivery network for housing finance in the country. It is based in New Delhi.
Hence, option A is correct.
 
9. Which among the following states in India has / have banknote press run by the Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited?
A. West Bengal
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Both A and B
E. All A, B and C
Sol: Option D
Exp:
The BRBNMPL is a subsidiary of the Reserve Bank of India and it was established in 1995 in order to facilitate the function of banknote production in the country. It is based in Bangalore, Karnataka. There are two banknote presses run by BRBNMPL – one in Salboni and another in Mysore. BRBNMPL is a private limited company registered under the provisions of the Companies Act 1956.
Hence, option A is correct.
 
10. If the RBI wants to increase the liquidity in the monetary system, which among the following should be done?
A. It will buy the government securities through the Open Market Operations
B. It will increase the Cash Reserve Ratio
C. It will reduce the Statutory Liquidity Ratio
D. Both A and C
E. All A, B and C
Sol: Option D
Exp:
If the government buys the government securities through the OMO, the money supply in the system will increase and banks will have money to lend. OMO is conducted by RBI in order to sell and buy government securities to manage the monetary supply in the economy.
The CRR is defined as the amount of the Net Demand and Time Liability that the banks have to keep with the RBI. If this is increased, the monetary supply decreases in the economy and vice versa.
The Statutory Liquidity Ratio is defined as the percentage of the Net Demand and Time Liabilities that banks have to invest in government securities, gold, cash or other approved securities. This has the same bearing on the monetary supply in the economy as the CRR.
Hence, option A is correct.

Download the all new Smartkeeda App for better experience.

Not Now Open App