Important for :

1

A

Let the sum of money was P and rate of interest is R then we know that SI

= | P × R × T |

100 |

SI in x years = 5P – P = 4P

4P = | P × R × x | ...........(i) |

100 |

SI in x

8P = |
P × R × x^{2} |
.........(ii) |

2 × 100 |

Divide equation (i) to equation (ii)

4 | = | 2 |

8 | x |

x = 4 years

Therefore, Quantity I > Quantity II

Hence, option A is correct.

2

C

We know that, in rectangle, if the base of triangle is same then the area of the triangle is half of the area of the rectangle

The area of the triangle DEC

= | 1 × 6 × 8 | = 24. Sq. cm. |

2 |

therefore, the sum of the area of the triangle ADE and the triangle BCE = area of the rectangle – area of the triangle DEC = 6 × 8 – 24 = 48 – 24 = 24 sq. cm (area of the rectangle = length × breadth)

Therefore, Quantity I < Quantity II

Hence, option C is correct.

3

The ratio of boys to girls in a school is 4 : 5. If 45 students from the same school left in the same ratio and 40 new girls joined the school, then the ratio of boys to girls becomes 4 : 9.

C

Let the number of boys = 4x and the number of girls = 5xIf 45 students from the same school leave the school

Then the number of boys left = | 45 × 4 | = 20 |

9 |

Then the number of girls left = | 45 × 5 | = 25 |

9 |

According to the question,

4x – 20 | = | 4 | => | 4x – 20 | = | 4 | ||

5x – 25 + 40 | 9 | 5x + 15 | 9 |

36x – 180 = 20x + 60

16x = 240

x = 15

the number of boys = 4x = 4 × 15 = 60

and the number of girls = 5x = 5 × 15 = 75

When, 50% of the boys left then the remaining number of boys = 50% of 60 = 30

Total students = 30 + 75 = 105

Reqd. % = | 30 × 100 | = 28.57% approximately |

105 |

Therefore, Quantity : I < Quantiy : II

Hence, option C is correct.

4

In a race of 500 meters, A beats B by 50 meters but in a race of 1 km, B beats C by 250 meters.

A

Case 1,

When A goes for 500 meters B goes for 450 meters

A : B = 500 : 450 = 10 : 9

Case 2,

When B goes for 1000 meters, C goes for 750 meters

B : C = 1000 : 750 = 4 : 3

A : B : C = 40 : 36 : 27

When A travels 40 × 20 = 800 meters

C will travel 27 × 20 = 540 meters

It means, A will beat C by 800 – 540 = 260 meters

Therefore, Quantity I > Quantity II

Hence, option A is correct.

5

The compound interest received on Rs. 5000 at x% per annum at the end of 2 years is equal to the simple interest received in four years on Rs. 2650 at the same rate of interest.

C

Let the rate of interest = r% per annum then5000 | ( | 1 + | r | ) |
^{2} |
– 5000 = | 2650 × 4 × r |

100 | 100 |

5000 (1 + 0.01r)

5000(1 + 0.0001r

5000 + 0.5r

0.5r

0.5r = 6

r = 12

The S. I. = | 2650 × 12 × 4 | = 106 × 12 = Rs. 1272 |

100 |

So,

Hence, option C is correct.

- inequality questions maths pdf
- inequality questions maths pdf for IBPS PO 2019
- maths inequality questions for bank po pdf
- maths inequality questions for ibps po 2019 pdf
- inequality questions in quantitative aptitude for bank po
- inequalities in maths for bank exams pdf
- maths inequality questions for bank clerk
- inequality questions pdf
- inequality questions with answers pdf for ibps po 2019
- quantity based questions for ibps po 2019
- quantity 1 quantity 2 questions and answers for ibps po
- quantity 1 quantity 2 pdf for ibps po 2019
- quantity 1 quantity 2 questions
- maths inequality questions for bank po pdf
- maths inequality questions pdf
- quantity based inequality
- inequality questions in quantitative aptitude for bank po

Folks, maths inequality is frequently asked topic in bank po and bank clerk exams, so every aspirant must be aware with it.Aspirants can easily score high by just practicing some important maths inequality question. At Smartkeeda you will find maths inequality questions in the form of quizzes and pdf form too.

So you can practice in both modes online and offline.In quantity based questions you will see questions are being asked are Profit and Loss, Partnership, Time and Work, Pipe and cistern and probability etc.

Here are some examples of quantity based maths questions for sbi po 2019

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

For more questions you can take maths inequality given quizzes with explanation.If you want to take live test of IBPS PO 2019 for Free click on the link given below

Best Mock Test of IBPS PO 2019 Take Now Free Click Here…..