Telegram

Directions: In each of the following questions, read the given statement and compare the Quantity I and Quantity II on its basis. (only quantity is to be considered)
1
Quantity I : In an election between two candidates, 75% of the total voters cast their votes, out of which 2% of the votes were declared invalid. A candidate got 9261 votes, which was 75% of the total valid votes. Find the total number of total voters.
 
Quantity II : 15800
» Explain it
A
Quantity I :

Let the total number of voters be 100x.

75% of 100x = 75x casted their votes

As 2% of the votes were declared invalid, so valid votes = 98% of 75x

Now, candidate got 75% of the total valid votes = 75% of 98% of 75x

So, 75% of 98% of 75x = 9261


100x = 9261  ( 100 )  ×  ( 100 )  ×  ( 100 )
75 98 75

= 9261 ×  4  ×  50  ×  4  = 16800
3 49 3

Quantity II : 15800

Here, Quantity I > Quantity II

Hence, option A is correct.
2
Quantity I : Rahul is 6 years older than his wife Dinki. The present age of their son Bunty is 1/3 of Dinki's present age. If the sum of the present ages of Rahul and Bunty is 54 years, then what was Dinki's age when Bunty was born? (in years)
 
Quantity II  : 24 years
» Explain it
E
Quantity I : 

   Rahul   Dinki   Bunty 
Present age = S + 6 S S
3

Now, S + 6 +  S  = 54
3

⇒ 3S + 18 + S = 54 × 3

⇒ 4S = 162 – 18 = 144

∴ S = 36 years

∴ Dinki's age when Bunty was born

= 36 –  36  = 24 years
3

Quantity II : 24 years

Here, Quantity I : = Quantity II

Hence, option E is correct.
3
Quantity I : Each month, Shruti out of her monthly salary pays 25% towards rent and she gives 40% of the remaining salary to her mother. She spends 40% of the remaining amount and saves the remaining in her bank account. If at the end of five months she has saved in her bank account Rs. 1,08,000, then how much did she pay towards rent per month?
 
Quantity II : Rs. 24000
» Explain it
C
Quantity I :

Let the Shruti's monthly salary be Rs. 100x

She pays for rent = Rs. 25x

∴ Remaining amount = Rs. (100 – 25)x = Rs. 75x

Now, 40% of 75x = Rs. 30x she sends to her mother.

∴ Remaining salary = Rs. (75 – 300x = Rs. 45x

Again, she spends 40% of 45x = Rs. 18x

Remaining amount = Rs. (45 – 18) = Rs. 27x

Now, she saves Rs. 27x in her bank account.

So, 27x × 5 = 108000

∴ 25x =  108000  × 25x = Rs. 20000
27x × 5

Quantity II : Rs. 24000

Here, Quantity : I < Quantity : II

Hence, option C is correct.
4
Quantity I : The selling price of 8 ceiling fans and 6 table fans is Rs. 10000 and that of 5 ceiling fans and 8 table fans is Rs. 8800. What is the selling price of 2 table fans?(In Rs.)
 
Quantity II : 1500
» Explain it
C
Quantity I :

8C + 6T = 10000..........(i)

5C + 8T = 8800.......(ii)

Solving (i) × 4 – (ii) × 3, we get

32C + 24T = 40000
15C + 24T = 26400
–      –        –           
     17C = 13600

∴ C = Rs. 800

Putting value of C in eqn. (i) we get

T = Rs. 600

∴Price of 2 table fans = 600 × 2 = Rs. 1200

Quantity II : 1500

Hence, Quantity : I < Quantity : II

Hence, option C is correct.
5
Quantity I : A car covers first 30 km in 25 minutes and the remaining 100 km in 75 minutes. What is the average speed of the car (in km/hr)
 
Quantity II : 72 km/hr
» Explain it
A
Quantity I :

Average speed =  Total distance travelled
Time taken to travel the distance

100 + 30  =  130  × 60 = 78 km/hr
25 + 75 100
  60      

Quantity II : 72 km/hr

Hence, Quantity : I > Quantity : II

Hence, option A is correct.