- Maths Inequalities Quiz 12
- Maths Inequalities Quiz 11
- Maths Inequalities Quiz 10
- Maths Inequalities Quiz 9
- Maths Inequalities Quiz 8
- Maths Inequalities Quiz 7
- Maths Inequalities Quiz 6
- Maths inequalities Quiz 5
- Maths inequalities Quiz 4
- Maths Inequalities Quiz 3
- Maths Inequalities Quiz 2
- Maths Inequalities Quiz 1

Important for :

1

A motorboat can travel x km upstream and x + 20 km downstream in 17.5 hours. If the ratio of the speed of the motorboat in still water to the speed of stream is 3: 1 and the difference between their speed is 4 km.

C

Let the speed of the motorboat in still water = 3a km/hr then the speed of the motorboat in stream = a km/hrAccording to the question, 3a – a = 2a = 4

a = 2 km/hr

the speed of the motorboat in still water = 3a km/hr = 6 km/hr

the speed of the motorboat in stream = a km/hr = 2 km per hour

Upstream speed = 6 – 2 = 4 km/hr

Downstream speed = 6 + 2 = 8 km per hour

x | + | x + 20 | = 17.5 |

4 | 8 |

8x + 4x + 80 = 17.5 × 32 = 560

12x = 560 – 80 = 480

x = 40

Distance = speed × time = | 8 × 21 | = 42 km |

4 |

Therefore, Quantity I < Quantity II

Hence, option C is correct.

2

Two persons, A and B together can do a piece of work in 15 days. B is 80% as efficient as A.

A

Let A’s efficiency = 5x units then B’s efficiency = 80% of 5x = 4xTotal work done by A and B together in 15 days = (5x + 4x) × 15 = 9x × 15 = 135x units

50% of the work = | 135x | = 67.5x |

2 |

First day, A will do 5x units

2nd day, B will do 4x units

In the first 2 days, i.e. in one cycle 5x + 4x = 9x units

In 7 cycle i.e. 14 days 9x × 7 = 63x units

Remaining = 67.5x – 63x = 4.5x units

That A will do in approximately 1 day

Total number of days = 14 + 1 = 15 days approximately

= 40 × | 135x | = 54x |

100 |

B alone will take, | 54x | = 13.5 days |

4x |

Therefore, Q1 > Q2

Hence, option A is correct.

3

The speed of a 500 meters long train is 5 km per hour more than that of a car. If the car and the train travel in opposite direction then the car can cross the train completely in 1.5 minutes.

A

Let the speed of the car = x km per hr = x × | 5 | m/s |

18 |

The speed of the train = x + 5 km/hr = (x + 5) × | 5 | m/s |

18 |

If they travel in opposite direction then the relative speed = (x + x + 5) km per hr

= (2x + 5) × | 5 | m/s |

18 |

We know that, distance = speed × time

500 = (2x + 5) × | 5 | × 90 |

18 |

2x + 5 = 20

x = 7.5 km per hour

The speed of the train = x + 5 = 12.5 km per hr

150% of 7.5 = | 150 × 7.5 | = 11.25 km per hour |

100 |

Therefore, Quantity: I > Quantity : II

Hence, option A is correct.

4

In a mixture of Ghee and Dalda, the quantity of Dalda is 40% less than the quantity of Ghee. When 5 litres of pure Ghee were added then the quantity of Ghee becomes 80% more than the quantity of Dalda.

C

Let the quantity of Ghee = 10x litres then the quantity of Dalda = (100 – 40)% of 10x = 60% of 10x = 6x litres

When 5 litres of Ghee was added then the quantity of Ghee = 10x + 5 litres and the quantity of Dalda = 6x litres

According to the question,

180% of 6x = (10x + 5)

180% of 6x = (10x + 5)

10.8x = 10x + 5

0.8x = 5

8x = 50

x = 6.25 litres

The quantity of Dalda = 6x = 6 × 6.25 = 37.5 litres

Therefore, Quanity : I < Quantity : II

Hence, option C is correct.

Hence, option C is correct.

5

On 1st Jan 2018, the average age of a family of 5 members is 45 years. On 1st July 2018, one of the members of the family died. On 1st Jan 2019, the average age of the family will become 32 years.

A

0n 1st Jan 2018, the sum of the age of 5 members = 45 × 5 = 225 years

On 1st Jan 2019, the sum of the age of 4 members = 32 × 4 = 128 years

So, on 1st Jan 2018 the sum of the age of 4 members = 31 × 4 = 124 years

So, on 1st Jan 2018 the age of the person who died on 1st July 2018 = (225 – 124) = 101 years

So, on 1st Jan 2018 the sum of the age of 4 members = 31 × 4 = 124 years

So, on 1st Jan 2018 the age of the person who died on 1st July 2018 = (225 – 124) = 101 years

The age of person when he died = (101 + 0.5) = 101.5 years

Therefore, Quantity : I > Quantity : II

Hence, option A is correct.

Hence, option A is correct.

Are you looking for any of these?

inequality questions maths pdf

inequality questions maths pdf for SBI PO 2019

maths inequality questions for bank po pdf

maths inequality questions for sbi po 2019 pdf

inequality questions in quantitative aptitude for bank po

inequalities in maths for bank exams pdf

maths inequality questions for bank clerk

inequality questions pdf

inequality questions with answers pdf for sbi po 2019

quantity based questions for sbi po 2019

quantity 1 quantity 2 questions and answers for sbi po

quantity 1 quantity 2 pdf for sbi po 2019

quantity 1 quantity 2 questions

maths inequality questions for bank po pdf

maths inequality questions pdf

quantity based inequality

inequality questions in quantitative aptitude for bank po

Folks, maths inequality is frequently asked topic in bank po and bank clerk exams, so every aspirant must be aware with it.Aspirants can easily score high by just practicing some important maths inequality question. At Smartkeeda you will find maths inequality questions in the form of quizzes and pdf form too.

So you can practice in both modes online and offline.In quantity based questions you will see questions are being asked are Profit and Loss, Partnership, Time and Work, Pipe and cistern and probability etc.

Here are some examples of quantity based maths questions for sbi po 2019

**Q.1.** A motorboat can travel x km upstream and x + 20 km downstream in 17.5 hours. If the ratio of the speed of the motorboat in still water to the speed of stream is 3: 1 and the difference between their speed is 4 km.

Quantity I : What is the value of x?

Quantity II : How much distance the motorboat will travel downstream in 5 hours 15 minutes?

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

**Q.2.** Two persons, A and B together can do a piece of work in 15 days. B is 80% as efficient as A.

Quantity I : If they work on alternate day, starting with A then how many days will they take to complete 50% of the work?

Quantity II : How many days, B alone will take to complete 40% of the total work?

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

**Q.3.** On 1st Jan 2018, the average age of a family of 5 members is 45 years. On 1st July 2018, one of the members of the family died. On 1st Jan 2019, the average age of the family will become 32 years.

Quantity I : At what age, did the person die?

Quantity II : 100 years

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

For more questions you can take maths inequality given quizzes with explanation.

If you want to take live test of SBI PO 2019 for Free click on the link given below

Best Mock Test of SBI PO 2019 Take Now Free Click Here…..

inequality questions maths pdf

inequality questions maths pdf for SBI PO 2019

maths inequality questions for bank po pdf

maths inequality questions for sbi po 2019 pdf

inequality questions in quantitative aptitude for bank po

inequalities in maths for bank exams pdf

maths inequality questions for bank clerk

inequality questions pdf

inequality questions with answers pdf for sbi po 2019

quantity based questions for sbi po 2019

quantity 1 quantity 2 questions and answers for sbi po

quantity 1 quantity 2 pdf for sbi po 2019

quantity 1 quantity 2 questions

maths inequality questions for bank po pdf

maths inequality questions pdf

quantity based inequality

inequality questions in quantitative aptitude for bank po

Folks, maths inequality is frequently asked topic in bank po and bank clerk exams, so every aspirant must be aware with it.Aspirants can easily score high by just practicing some important maths inequality question. At Smartkeeda you will find maths inequality questions in the form of quizzes and pdf form too.

So you can practice in both modes online and offline.In quantity based questions you will see questions are being asked are Profit and Loss, Partnership, Time and Work, Pipe and cistern and probability etc.

Here are some examples of quantity based maths questions for sbi po 2019

Quantity I : What is the value of x?

Quantity II : How much distance the motorboat will travel downstream in 5 hours 15 minutes?

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

Quantity I : If they work on alternate day, starting with A then how many days will they take to complete 50% of the work?

Quantity II : How many days, B alone will take to complete 40% of the total work?

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

Quantity I : At what age, did the person die?

Quantity II : 100 years

A. Quantity : I > Quantity : II

B. Quantity : I ≥ Quantity : II

C. Quantity : I < Quantity : II

D. Quantity : II ≥ Quantity : I

E. Quantity I = Quantity II or relation can't be established

For more questions you can take maths inequality given quizzes with explanation.

If you want to take live test of SBI PO 2019 for Free click on the link given below

Best Mock Test of SBI PO 2019 Take Now Free Click Here…..