Important for :

1

A

Sum of the present age of A and B = 2 × (6x – 15) = 12x – 30 yearsSum of the present age of A, B and C = 3 × (4x + 6) = 12x + 18 years

So, the present age of C = 12x + 18 – 12x + 30 = 48 years

Present age of B = 48 × 0.75 = 36 years

Present age of A = | 36 | = 30 years |

1.2 |

Hence, option A is correct.

2

C

Age of Arjun = (x + 5)Since Arjun is 4 years older than Draupadi , so Age of Draupadi = (x + 1)

According to question,

(x + 5) + 2 | = | 6 |

(x + 1) – 1 | 5 |

5x + 35 = 6x

x = 35

So, age of Arjun and Draupadi is (35 + 5) = 40 years and (35 + 1) = 36 years respectively

Average age of Arjun and Draupadi = | 40 + 36 | = 38 years |

2 |

Therefore, age of Shubhadra = (38 – 4) = 34 years

Hence, option C is correct.

3

A

Let the age of seema at their silver anniversary = K yrs18 yrs of marriage = 7 yrs before silver anniversary

Age of seema 7yrs before silver anniversary = K – 7

Seema’S age 25 yrs after silver anniversary (golden anniversary) = K + 25

K – 7 | = | 5 |

K + 25 | 21 |

K = 17yrs

Seema’s age on silver anniversary = 17yrs

She is born 25 – 17 yrs = 8yrs after the marriage.

Hence, option A is correct.

Let the age of Seema 18 years after her parents marriage be 5k years

So age of Seema at golden anniversary of her parents = (5k + 32) years

From the question,

5k / (5k + 32) = 5 / 21

or, k =2

So Seema's age was 10 , when her parents had completed 18 years of marriage.

So Seema was born 8 years after her parents marriage.

Hence, option A is correct.

4

B

Let age of A 7 years later be k so age of B 4 years ago was k

C was born 2 years ago so age of C 10 yrs later will be 12 years

4 years ago | Present | 7 years later | 10 years later | |

A | k – 11 | k – 7 | k | K + 3 |

B | k | K + 4 | K + 11 | K + 14 |

C | 2 | 9 | 12 |

Average age of all three 10 yrs later = 33

K + 3 + k + 14 + 12 | = 33 |

3 |

2k + 29 = 99 → 2k = 70 → k = 35

Present age of A = k – 7 = 35 – 7 = 28 years

Hence, option B is correct.

5

C

Let 5 years hence the age of daughter and son be 7x years and 6x years respectively, then

Present age of daughter= (7x – 5) years

Present age of son = (6x – 5)years

⇒ Present age of P = [(7x – 5) + (6x – 5) + 8] = (13x – 2)years

∴ Present age of P's wife = [(13x – 2) + 7] = (13x + 5) years

Given, present age of P's wife is thrice the present age of his son.

(13x + 5) = 3(6x – 5)

⇒ x = 4

Hence, his daughter’s present age = (7x – 5) = 23 years.

Hence, option C is correct.