Profit and Loss Problems for Sbi Clerk Pre 2020, LIC Assistant 2020 at Smartkeeda

DIrections: Study the following information carefully and answer the questions given below:
1
A sold an article with 10% loss on the cost price. He bought the article at a discount of 20% on the labelled price. What would have been the percentage loss had he bought it at the labelled price?
» Explain it
D
Let the CP to 'A' = 100

After allowing a discount of 10% the SP will be  = 90

As per the question,

'A' bought the article at 20% discount on Labelled Price. Therefore, the eq. will become like
 
⇒  80  of Labelled price = 100   ⇒   ∴   Labeled Price = 125
100

Now, loss in value if the item was bought at LP = LP – SP = 125 – 90 = 35/-

Loss % =  35  × 100 = 28%.
125

Hence, option D is correct.

2
The owner of a cell phone shop charges his customer 28% more than the cost price. If a customer paid Rs 8,960 for the cell phone, then what was the cost price of the cell phone?
» Explain it
E
Let the cost price of the cell phone be x, then,

128% of x = 8960

x ×  128  = 8960
100

or,  x =  8960 × 100  = ₹ 7000
128

Hence, option E is correct.

3
A sells an article which cost him Rs. 400 to B at a profit of 20%. B then sells it to C, making a profit of 10% on the price he paid to A. How much does C pay to B?
» Explain it
C
CP for B = 120% of 400

=    120   × 400 = ₹ 480
100

CP for C = 110% of 480

=    110  × 480 = ₹ 528
100

Hence, option C is correct.

4
By selling an article for Rs. 480 a person lost 20%. For what should he sell it to make a profit of 20%?
» Explain it
C
Method I:

New SP =  100 + Gain%  × Old SP
100 – Loss%

G% = L% = 20%, Old SP = 480

=   100 + 20  × 480 =  120  × 480
100 – 20 80

New SP = 120 × 6 = 720.
______________________________________

Method II: 

Let the cost price of the article be x

According to the question, we get

80% of x = 480

x =  480  × 100 = 600
80

Reqd profit % = 120% of 600 = 720.

Hence, option C is correct.

5
Deepa bought a calculator at 30% discount on the listed price. Had she not got the discount, she would have paid Rs. 82.50 extra. At what price did she buy the calculator?
» Explain it
A
Let the original price be x, then

30% of x = 82.50

x =  82.50  × 100 = Rs. 275
30

Deepa bought calculator in 275 – 82.50 = Rs. 192.50

Hence, option A is correct.