- Profit n Loss Quiz 17
- Profit n Loss Quiz 16
- Profit n Loss Quiz 15
- Profit n Loss Quiz 14
- Profit n Loss Quiz 13
- Profit n Loss Quiz 12
- Profit n Loss Quiz 11
- Profit n Loss Quiz 10
- Profit n Loss Quiz 9
- Profit n Loss Quiz 8
- Profit n Loss Quiz 7
- Profit n Loss Quiz 6
- Profit n Loss Quiz 5
- Profit n Loss Quiz 4
- Profit n Loss Quiz 3
- Profit n Loss Quiz 2
- Profit n Loss Quiz 1

Important for :

1

B

Let Cost price of each Tshirt = s

Cost price of each Jeans = p

Selling price of each Tshirt = h

And, Selling price of each Jeans = a

From question

h + a = 1.25 (s + p) …….(i)

h = 1.2s …… (ii)

(h + a – 200) = 1.3 (s + p – 200) …. (iii)

And, p = | h | – 80 ……… (iv) |

2 |

Solving the above system of equation we get,

s = 800, p = 400, h = 960 and, a = 540

Total cost price of a pair of Tshirt and jeans = 800 + 400 = 1200

Required marked price = 1200 × 1.5 = Rs.1800

Hence, option (B) is correct.

2

C

Cost price of Honda Bike for Raj = | 12100 | = 11000 |

1.1 |

Since selling price of Honda Bike by Rakesh = Rs. 11000

From question Cost price of Honda Bike for Rakesh

= | 11000 | = Rs. 12222.22 |

0.9 |

Since selling price of Honda Bike by Sohan = Rs. 12222.22

According to question sohan got 20% profit

Since Cost Price of Honda Bike for Sohan

= | 12222.22 | = Rs. 10185.2 |

1.2 |

This cost price is includes a Rs. 1500 for repairs.

Hence purchase price for Sohan = 10185.2 – 1500 = Rs. 8685

Therefore option (C) is correct.

3

C

Let the number of ball, wickets and bats purchased be A, B and C, respectively.

Thus,

20A + 5B + C = 1000 and A + B + C = 100

Solving the above two equations by eliminating C, we Get

19A + 4B = 900

⇒ B = 225 – | 19 | A |

4 |

Now, as B is the number of wickets and 0 < B < 99,

So, putting these limiting values of B in the above equation will provide the value of A as 27 < A < 47.

Since A has to be the multiple of 4, so possible values of A are 28, 32, 36, 40 and 44.

Now, for A = 28 and 32; A + B > 100, so these values of A can be rejected.

For all other values of A, we get the desired solution:

A = 36, B = 54, C = 10

A = 40, B = 35, C = 25

A = 44, B = 16, C = 40

Thus, there are three possible solutions.

Hence, option (C) is correct.

4

5

B

Let the price of the ticket be = Rs. (60 + x), where x is greater than zero.

The number of people in the audience would then be (300 – 2 × x).

The revenue of the theatre owner be = (60 + x) × (300 – 2 × x)

= (18000 + 180 × x – 2 × x^{2})

This is quadratic expression which achieves a maximum value when x

= – | coefficient of x |

2 × coefficient of x^{2} |

Quadratic equation has achieved a maximum value when x

= – | b |

2a |

So, x = – | 180 | = 45 |

– 2 × 2 |

Hence, the price of ticket at maximum revenue = (60 + 45) = Rs.105.

Therefore, option (B) is correct.