Telegram

New Pattern Quantitative Aptitude Questions with Solutions for SBI Clerk Prelims 2020 and Download PDF Free at Smartkeeda

Directions : Read the following questions carefully and choose the right answer.
1
The average age of A, B and C is 30 years. If the difference between B’s age and A’s age is same as the difference between C’s age and B’s age. If D is 40 years older than B then what is the sum of the age of B and D?
» Explain it
B
According to the question, (B – A) = (C – B) 
 
2B = A + C 
 
Let B = x 
 
A = x – d years and C = x + d years then the above condition is satisfied 
 
Now, x – d + x + x + d = 30 × 3 
 
By solving, x = 30 years 
 
And D = B + 40 = 30 + 40 = 70 years
 
The required sum = 30 + 70 = 100 years 
 
Hence, option B is correct.
2
Babloo has candy and chewing gum in the ratio of 17: 19. He ate 5 candies but purchased 25 more chewing gums then the number of chewing gums becomes 50% more than that of candies. How many chewing gums he had in starting?
» Explain it
B
Let the number of candies = 17x and the number of chewing gums = 19x 
 
According to the question,
 
150% of (17x – 5) = (19x + 25) 
 
(17x – 5) × 3 = 2 × (19x + 25) 
 
51x – 15 = 38x + 50 
 
13x = 65 
 
x = 5 
 
The required answer = 19 × 5 = 95 
 
Hence, option B is correct.
3
A motorcyclist takes 2 hour more to go uphill than to come downhill. If the ratio of his speeds to come downhill to go uphill is 5 : 4 then how total how much time will he take in the entire journey? (the total distance to go uphill is same as that of come downhill) 
» Explain it
E
Let the time taken to go uphill = x + 2 hour then time to come downhill = x hour
 
Since, the distance is same
 
Let the speed to come downhill = 5a km per hour then the speed to go uphill = 4a km per hour 
 
We know that, distance = speed × time 
 
5a × x = 4a(x + 2) 
 
x = 8 hours
 
Therefore, the total distance taken by him in the entire journey = 8 + 10 = 18 hours  
 
Hence, option E is correct.
4
From 10 kgs of sunflower seeds, 2.5 litres of oil can be extracted. A person has 45 kg of sunflower seeds but he mixes the oil extracted from them with coconut oil in the ratio of 2 : 3 respectively then how many litres of coconut oil will be required to make the mixture of sunflower oil and coconut oil?
» Explain it
A
From 10 kg of sunflower, 2.5 kg of oil can be extracted

Therefore, from 45 kg of sunflower seeds

The quantity of oil =  2.5 × 45  = 11.25 litres
10

In the mixture, let the quantity of sunflower oil = 2x litres = 11.25 litres

x = 5.625 litres

Therefore, the quantity of coconut oil required = 3x = 3 × 5.625 = 16.875 litres

Hence, option A is correct.
5
10 men started working together but at the end of every day from the first day, 1 man left the work. In this way, they complete the total work in 8 days. If the efficiency of one woman is 25% less than that of one man then  how many women can complete the triple of the work in double of the time?
» Explain it
C
Let the efficiency of one man = 4 units per day 
 
Then on the first day, the number of units done by 10 men = 10 × 4 = 40 units 
 
On 2nd day, 9 × 4 = 36 units 
 
On 3rd day, 8 × 4 = 32 units 
 
On 4th day, 7 × 4 = 28 units 
 
On 5th day, 6 × 4 = 24 units 
 
On 6th day, 5 × 4 = 20 units 
 
On 7th day, 4 × 4 = 16 units 
 
On 8th day, 3 × 4 = 12 units 
 
The total units of work done by them in 8 days = (40 + 36 + 32 + 28 + 24 + 20 + 16 + 12) = 208 units 
 
The efficiency of one woman = 75% of 4 = 3 units per day 
 
Triple of the work = 208 × 3 units 
 
The double of the time = 8 × 2 = 16 days 
 
Let x women work together then, x × 3 × 16 = 208 × 3 
 
x = 13 = The number of women 
 
Hence, option C is correct.

Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 with PDF

Are you looking for any of these?
  • quantitative aptitude for sbi clerk 2020
  • maths questions for sbi clerk pre
  • word problems for sbi clerk pre
  • arithmetic problems for sbi clerk pre
  • sbi clerk pre maths question paper
  • maths question and answer for sbi clerk pre
  • asked sbi clerk pre maths questions
  • maths questions for sbi po
  • arithmetic problems for sbi clerk pre 2020
  • quantitative aptitude for sbi clerk 2020 pdf
  • sbi clerk quantitative aptitude questions with answers pdf
  • quantitative aptitude questions with answers pdf for bank clerk 2020 exams
  • quantitative aptitude questions with answers pdf free download
  • sbi clerk quantitative aptitude solved papers pdf
  • sbi clerk pre quantitative aptitude questions with answers pdf
  • quantitative aptitude questions with answers pdf ebook for sbi clerk 2020
  • quant quiz for sbi clerk 2020
  • bank clerk maths questions with solutions
  • sbi clerk 2020 maths question
  • bank maths questions with solutions
  • quantitative aptitude for sbi clerk pdf
If you are looking above queries on Google, so you are at the right place, at Smartkeeda we provide each and everything regarding given queries.

Quantitative Aptitude is one most important section when it comes to SBI Clerk Exams, you can’t neglect it. So be sure you are ready to improve your mathematical skills with help of these quizzes, we at Smartkeeda will give you important Quantitative Aptitude Quizzes for SBI Clerk Pre 2020 which through you becomes confident towards you quant section preparation. If you devote more time to this section you get more marks because answers of the quantitative aptitude section are surer than answers of reasoning section. Here are some important links for the individual exercise of different Quantitative Aptitude Chapters.

Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 consist of given below chapters:
  • Percentage questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Quadratic Equations for SBI Clerk Pre Click Here
  • Problems on Numbers Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Probability Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Partnership Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Ratio & Proportion Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Mixture & Alligation Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Boat & Stream Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Permutation & Combination Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Problems on Trains Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Simple Interest Questions for SBI Clerk Pre Click Here

Quantitative Aptitude is a very interesting topic when it comes to SBI Clerk Prelims preparation. If you don’t find the Quantitative Aptitude section interesting, it simply means you have not tried to understand it. At Smartkeeda you will get Quant Questions Quiz on regular basis for SBI Clerk 2020. So that will create interest with fun towards the Quant section. 

Here are some important examples regarding Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 with PDFs.

Q.1. The average age of A, B and C is 30 years. If the difference between B’s age and A’s age is same as the difference between C’s age and B’s age. If D is 40 years older than B then what is the sum of the age of B and D?

130 years
100 years
60 years
75 years
None of these

Explanation: 


According to the question, (B – A) = (C – B) 
 
2B = A + C 
 
Let B = x 
 
A = x – d years and C = x + d years then the above condition is satisfied 
 
Now, x – d + x + x + d = 30 × 3 
 
By solving, x = 30 years 
 
And D = B + 40 = 30 + 40 = 70 years
 
The required sum = 30 + 70 = 100 years 
 
Hence, option B is correct.

Q.2. Babloo has candy and chewing gum in the ratio of 17: 19. He ate 5 candies but purchased 25 more chewing gums then the number of chewing gums becomes 50% more than that of candies. How many chewing gums he had in starting?

190
95
57
76
None of these


Explanation: Let the number of candies = 17x and the number of chewing gums = 19x 
 
According to the question,
 
150% of (17x – 5) = (19x + 25) 
 
(17x – 5) × 3 = 2 × (19x + 25) 
 
51x – 15 = 38x + 50 
 
13x = 65 
 
x = 5 
 
The required answer = 19 × 5 = 95 
 
Hence, option B is correct.

Q.3. A motorcyclist takes 2 hour more to go uphill than to come downhill. If the ratio of his speeds to come downhill to go uphill is 5 : 4 then how total how much time will he take in the entire journey? (the total distance to go uphill is same as that of come downhill) 

16 hours
12 hours
20 hours
14 hours
None of these

Explanation:

Let the time taken to go uphill = x + 2 hour then time to come downhill = x hour
 
Since, the distance is same
 
Let the speed to come downhill = 5a km per hour then the speed to go uphill = 4a km per hour 
 
We know that, distance = speed × time 
 
5a × x = 4a(x + 2) 
 
x = 8 hours
 
Therefore, the total distance taken by him in the entire journey = 8 + 10 = 18 hours  
 
Hence, option E is correct. 


All the above questions through, you must make sure about arithmetic miscellaneous questions which have been seen in the last few years. We hope this above Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 will clear your all doubts regarding bank clerk exams.

Regards,
Team Smartkeeda