Telegram

Quantitative Aptitude Questions Quiz with Explanation for SBI Clerk Pre 2020 and Download PDF Free at Smartkeeda

Directions : Read the following questions carefully and choose the right answer.
1
The speed of a passenger train is 25% less than that of the express train. 4 hours after the passenger train starts from a station, the express train starts from the same station and completely crossed the passenger in another R hours. What is the value of R ?
» Explain it
B
Let the speed of express train = 4x km per hour

The speed of passenger train = 75% of 4x = 3x km per hour

4 hours after the passenger train start from a station, the express train start from the same station

The distance between the passenger train and express train = 3x × 4 = 12x km

The relative speed of passenger train and express train = 4x – 3x = x km per hour

The time taken by the express train to completely cross the passenger train

12x  = 12 hours
x

Hence, option B is correct.
2
Pipe P can fill an empty tank in 4 hours but pipe Q can completely empty the same tank in 8 hours. Both the pipes were opened alternately after every two hours starting with pipe P then in how many hours, the tank was completely filled?
» Explain it
C
Let the capacity of the water tank = lcm of 4 and 8 = 16 units

The efficiency of pipe P =  16  = 4 units per hour
4

The efficiency of pipe q =  16  = 2 units per hour
8
 


In the first 2 hours, the units of water filled = 4 × 2 = 8 units

In the next 2 hours, the units of water withdraws = 2 × 2 = 4 units

It means, in one cycle i.e. 4 hours, the total quantity of water filled = 4 units

In the next cycle, the total quantity of water will be filled = 4 × 2 = 8 units

The remaining quantity = 16 – 8 = 8 units

In the next 2 hours, pipe P can fill 8 units of water

Therefore, the total time = 8 + 2 = 10 hours

Hence, option C is correct.

3
At the end of 2 years, the difference between the simple interest and compound interest received on a sum of money is Rs. 500. At the end of 5 years under simple interest, double the sum of money become seven times the sum of money then what was the sum of money? (the rate of interest per annum was same in all the cases) 
» Explain it
C
Let the sum of money = Rs. x

Double the sum of money = 2x

The amount received at the end of 5 years = 7x

The total interest = 7x – 2x = 5x

We know that, SI =  P × R × T
100

5x =  2x × R × 5
100

By solving, R = 50%

The SI at the end of 2 years on Rs. x @ 50% per annum
x × 50 × 2  = Rs. x
100

The CI at the end of 2 years on Rs. x @ 50% per annum
= x ×  ( 1 +  50 ) 2  – x =  5  = 1.25x
100   4x

According to the question,

1.25x – x = Rs. 500

0.25x = 500

x = 2000

Hence, option C is correct.
4
Ram can complete a piece of work in 20 days. Ram started working alone but at the end of 5 days from starting Mohan joined him and they together complete remaining piece of work in 6 days less than Ram would have taken alone. In how many days, Ram and Mohan together can complete double of the work?
» Explain it
D
According to the question,

5  +  15 – 6  +  15 – 6  = 1
20 20 mohan

9  = 1 –  14  =  6
mohan 20 20

The number of days, Mohan will take alone
9 × 20  = 30 days
6

The number of days Ram and Mohan together will take to complete the same piece of work
1   +  1  =  50  = 12 days
20 30 600

Therefore, the number of days they will take to complete double of the work = 12 × 2 = 24 days

Hence, option D is correct.
5
The cost price of an article is Rs. 400. A shopkeeper marked the price 2x percentage above the cost price and gave x% discount on the marked price and earned a profit of Rs. 48. If he had not given discount and had sold the article on the marked price then how much more profit he would have earned?
» Explain it
C
The marked price of the article = (100 + 2x)% of 400 = (100 + 2x) × 4

The SP = (100 + 2x) × 4 ×  100 – x  = (100 + 2x) × 4 ×  ( 1 –  x )
100 100

According to the question,
(100 + 2x) × 4 ×  ( 1 –  x )  – 400 = 48
100

(100 + 2x) × 4 ×  ( 1 –  x )  = 448
100

(100 + 2x)(100 – x) = 11200

By solving, x = 20

Therefore, the marked price = (100 + 2x) × 4 = 140 × 4 = 560

The profit = 560 – 400 = 160

The required answer = 160 – 48 = 112

Hence, option C is correct.

Quantitative Aptitude Questions Quiz with Explanation for SBI Clerk Pre 2020

Are you looking for any of these?

  • quantitative aptitude for sbi clerk 2020
  • maths questions for sbi clerk pre
  • word problems for sbi clerk pre
  • arithmetic problems for sbi clerk pre
  • sbi clerk pre maths question paper
  • maths question and answer for sbi clerk pre
  • asked sbi clerk pre maths questions
  • maths questions for sbi po
  • arithmetic problems for sbi clerk pre 2020
  • quantitative aptitude for sbi clerk 2020 pdf
  • sbi clerk quantitative aptitude questions with answers pdf
  • quantitative aptitude questions with answers pdf for bank clerk 2020 exams
  • quantitative aptitude questions with answers pdf free download
  • sbi clerk quantitative aptitude solved papers pdf
  • sbi clerk pre quantitative aptitude questions with answers pdf
  • quantitative aptitude questions with answers pdf ebook for sbi clerk 2020
  • quant quiz for sbi clerk 2020
  • bank clerk maths questions with solutions
  • sbi clerk 2020 maths question
  • bank maths questions with solutions
  • quantitative aptitude for sbi clerk pdf
If you are looking above queries on Google, so you are at the right place, at Smartkeeda we provide each and everything regarding given queries.

Quantitative Aptitude is one most important section when it comes to SBI Clerk Exams, you can’t neglect it. So be sure you are ready to improve your mathematical skills with help of these quizzes, we at Smartkeeda will give you important Quantitative Aptitude Quizzes for SBI Clerk Pre 2020 which through you becomes confident towards you quant section preparation. If you devote more time to this section you get more marks because answers of the quantitative aptitude section are surer than answers of reasoning section. Here are some important links for the individual exercise of different Quantitative Aptitude Chapters.

Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 consist of given below chapters:
  • Percentage questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Quadratic Equations for SBI Clerk Pre Click Here
  • Problems on Numbers Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Probability Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Partnership Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Ratio & Proportion Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Mixture & Alligation Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Boat & Stream Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Permutation & Combination Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Problems on Trains Questions for SBI Clerk Pre Click Here
  • Simple Interest Questions for SBI Clerk Pre Click Here

Quantitative Aptitude is a very interesting topic when it comes to SBI Clerk Prelims preparation. If you don’t find the Quantitative Aptitude section interesting, it simply means you have not tried to understand it. At Smartkeeda you will get Quant Questions Quiz on regular basis for SBI Clerk 2020. So that will create interest with fun towards the Quant section. 

Here are some important examples regarding Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 with PDFs.

Q.1. The speed of a passenger train is 25% less than that of the express train. 4 hours after the passenger train starts from a station, the express train starts from the same station and completely crossed the passenger in another R hours. What is the value of R ?

10
12
15
8
None of these

Explanation: 


Let the speed of express train = 4x km per hour
 
The speed of passenger train = 75% of 4x = 3x km per hour
 
4 hours after the passenger train start from a station, the express train start from the same station
 
The distance between the passenger train and express train = 3x × 4 = 12x km
 
The relative speed of passenger train and express train = 4x – 3x = x km per hour
 
The time taken by the express train to completely cross the passenger train
 
= 12x/x = 12 hours
 
Hence, option B is correct.
 
Q.2. Pipe P can fill an empty tank in 4 hours but pipe Q can completely empty the same tank in 8 hours. Both the pipes were opened alternately after every two hours starting with pipe P then in how many hours, the tank was completely filled?

6 hours
5 hours
10 hours
12 hours
None of these
 
Explanation: Let the capacity of the water tank = lcm of 4 and 8 = 16 units
 
The efficiency of pipe P = 16/4 = 4 units per hour
 
The efficiency of pipe q = 16/8 = 2 units per hour
 
In the first 2 hours, the units of water filled = 4 × 2 = 8 units
 
In the next 2 hours, the units of water withdraws = 2 × 2 = 4 units
 
It means, in one cycle i.e. 4 hours, the total quantity of water filled = 4 units
 
In the next cycle, the total quantity of water will be filled = 4 × 2 = 8 units
 
The remaining quantity = 16 – 8 = 8 units
 
In the next 2 hours, pipe P can fill 8 units of water
 
Therefore, the total time = 8 + 2 = 10 hours
 
Hence, option C is correct..

Q.3. At the end of 2 years, the difference between the simple interest and compound interest received on a sum of money is Rs. 500. At the end of 5 years under simple interest, double the sum of money become seven times the sum of money then what was the sum of money? (the rate of interest per annum was same in all the cases) 

Rs. 40000
Rs. 20000
Rs. 2000
Rs. 10000
None of these
 
Explanation:

Let the sum of money = Rs. x
 
Double the sum of money = 2x
 
The amount received at the end of 5 years = 7x
 
The total interest = 7x – 2x = 5x
 
We know that, SI = P × R × T/100
 
5x = 2x × R × 5/100
 
By solving, R = 50%
 
The SI at the end of 2 years on Rs. x @ 50% per annum
= x × 50 × 2/100 = Rs. x
 
The CI at the end of 2 years on Rs. x @ 50% per annum
= x × (1 + 50/100)2 – x = 5/4x = 1.25x
 
According to the question,
 
1.25x – x = Rs. 500
 
0.25x = 500
 
x = 2000
 
Hence, option C is correct. 

All the above questions through, you must make sure about arithmetic miscellaneous questions which have been seen in the last few years. We hope this above Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 will clear your all doubts regarding bank clerk exams.

Regards,
Team Smartkeeda