 # SBI Clerk Percentage, Profit and Loss Maths Questions with PDF at Smartkeeda

Important for :
1
The ratio of the average weight of Reema and Monisha together to that of Monisha and Seema together is 14 : 11. Reema is 10 kg heavier than Monisha and Monisha is 5 kg heavier than Seema. Find the average weight of Seema and Reema?
» Explain it
A
Let the weight of Seema be x, weight of Monisha is (x + 5) kg, weight of Reema is (x + 15) kg

According to the question,

 [{x + 15 + x + 5}/2] = 14 : 11 [{x + 5 + x}/2]

 2x + 20 = 14 2x + 5 11

11 (2x + 20) = 14 (2x + 5)

x = 25

Seema = 25 kg, Reema = 40 kg

 Reqd. average weight = 25 + 40 = 32.5 kg 2

Hence, option A is correct.
2
The ratio of the number of clerks and teachers in a school is 5 : 4. If 20% of the clerks and 25% of teachers have their own vehicles, then what percentage of total clerks and teachers in the school do not have their own vehicles?
» Explain it
D
The ratio of the number of clerks and teachers is 5 : 4.

Let the number of clerks and teachers are 50 and 40 respectively.

 Clerks: 50 → (20%) → 50 × 20 = 10 100

 Teachers: 40 → (25%) → 40 × 25 = 10 100

20 people have their own vehicles.

People who does not have their own vehicle = 90 – 20 = 70

 Reqd. % = 70 × 100 = 77.78% 90

Hence, option D is correct.
3
Ranveer invested same amount in scheme A and B. Both offers same rate of interest but A offers simple interest and B offers compound interest. If after 2 years, Ranveer got Rs. 1000 interest from scheme A and Rs. 1062.5 from scheme B then what is the sum of rate of interest offered by both the schemes?
» Explain it
A
Let us suppose that sum Rs. a is invested in both the schemes

The simple interest is offered by scheme A,

 a × R × 2 = 1000 100

aR = 50000 ...(1)

The compound interest is offered by scheme B,
 a { ( 1 + R ) 2 – 1 } = 1062.5..........(2) 100

Dividing (1) by (2)

 R = 50000 ( 1 + R ) 2 – 1 1062.5 100

 R = 10000 ( R2 + 2R ) 212.5 1002 100

 1 = 10000 ( R + 2 ) 212.5 1002 100

Solving through options,

Take R = 25%

 ⇒ 1 25 + 2 1002 100

 ⇒ 400 ≠ 160 9 3

Take R= 30%

 ⇒ 1 30 + 2 1002 100

 ⇒ 2500 ≠ 160 23 3

Take R= 12.5%

 ⇒ 1 12.5 + 2 1002 100

 ⇒ 10000 = 10000 212.5 212.5

R = 12.5% satisfies the above given condition.

Required sum = 12.5% + 12.5% = 25%

Hence, option A is correct.

Alternate method:-

Rs. 1000 is the SI earned in 2 years. So the SI for one year is Rs. 500

Rs. 1062.5 is the CI earned in 2 years.

In CI , for the first year interest will be Rs. 500 and then for the second year interest will be (Rs. 500 + interest on Rs. 500 for the first year)

So the extra Rs. 62.5 is the interest earned on Rs. 500

Therefore, Rate of interest = (62.5/500)* 100 = 12.5%

Required sum = 12.5% + 12.5% = 25%

Hence, option A is correct.
4
The age of Sukh is z years. Geet is 4 years elder than Sukh, Veer is 5 years younger to Sukh. The ratio of age of Geet and Veer 4 years ago is 10 : 7. Find the average of their present age?
» Explain it
B
The age of Sukh = z years, Geet = (z + 4) years, Veer = (z – 5) years

According to the question,

The ratio of age of Geet and Veer 4 years ago is 10 : 7

 z + 4 – 4 = 10 z – 5 – 4 7

z = 30 years

Sukh’s present age = 30 years

Geet’s present age = 34 years

Veer’s present age = 25 years

 Reqd. average = 30 + 34 + 25 = 29.67 years 3

Hence, option B is correct.
5
On a particular day, a toy seller sold three types of toys. Each toy of the three varieties costs Rs. 200, Rs. 150 and Rs. 50 respectively. If the total sale on that day was Rs. 600 and the seller sold at least one toy of each variety, find the maximum number of toys he could have sold?
» Explain it
A
Let the number of toys of each variety sold be x, y and z respectively.

The total cost is 200x + 150y + 50z = 600

He sold at least one of each variety.

Amount received by selling one of each toy is = 200 + 150 +50 = 400

Amount left with him = 600 – 400 = 200

For the number of toys sold to be maximum he has to sell toys of the third variety for the remaining amount 200.

 For Rs. 200 he can sell 200 = 4 toys of this variety. 50

The maximum number of toys he can sell = 1 + 1 + 5 = 7 toys

Hence, option A is correct.

### Boat and Stream, Time and Distance, Partnership Questions Quiz for SBI Clerk 2020

Are you looking for any of these?

• quantitative aptitude for sbi clerk 2020
• maths questions for sbi clerk pre
• word problems for sbi clerk pre
• arithmetic problems for sbi clerk pre
• sbi clerk pre maths question paper
• maths question and answer for sbi clerk pre
• asked sbi clerk pre maths questions
• maths questions for sbi po
• arithmetic problems for sbi clerk pre 2020
• quantitative aptitude for sbi clerk 2020 pdf
• sbi clerk quantitative aptitude questions with answers pdf
• quantitative aptitude questions with answers pdf for bank clerk 2020 exams
• sbi clerk quantitative aptitude solved papers pdf
• sbi clerk pre quantitative aptitude questions with answers pdf
• quantitative aptitude questions with answers pdf ebook for sbi clerk 2020
• quant quiz for sbi clerk 2020
• bank clerk maths questions with solutions
• sbi clerk 2020 maths question
• bank maths questions with solutions
• quantitative aptitude for sbi clerk pdf
If you are looking above queries on Google, so you are at the right place, at Smartkeeda we provide each and everything regarding given queries.

Quantitative Aptitude is one most important section when it comes to SBI Clerk Exams, you can’t neglect it. So be sure you are ready to improve your mathematical skills with help of these quizzes, we at Smartkeeda will give you important Quantitative Aptitude Quizzes for SBI Clerk Pre 2020 which through you becomes confident towards you quant section preparation. If you devote more time to this section you get more marks because answers of the quantitative aptitude section are surer than answers of reasoning section. Here are some important links for the individual exercise of different Quantitative Aptitude Chapters.

Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 consist of given below chapters:

Quantitative Aptitude is a very interesting topic when it comes to SBI Clerk Prelims preparation. If you don’t find the Quantitative Aptitude section interesting, it simply means you have not tried to understand it. At Smartkeeda you will get Quant Questions Quiz on regular basis for SBI Clerk 2020. So that will create interest with fun towards the Quant section.

Here are some important examples regarding Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 with PDFs.

1. A boat goes 60 kms and return on starting point in 20 hours and then again goes 30 kms downstream. If the speed of the current is 4 km/hr, find the total time taken by boat to cover total distance?

A. 25.5 hours
B. 20.5 hours
C. 22.5 hours
D. 21.5 hours
E. 27.5 hours

Explanation:

Let the speed of boat be x km/hr

Speed of the current = 4 km/hr

According to the question,

 60 + 60 = 20 x + 4 x – 4

x = 8 km/hr

Now the boat goes 30 kms downstream,

Time taken to move 30 kms downstream

 = 30 = 2.5 hours 8 + 4

Total time taken = 20 + 2.5 = 22.5 hours

Hence, option C is correct.
.
2. The difference between the selling price of Trouser and Shirt is Rs. 140. The cost price of a trouser is 15% more than cost price of a shirt. The shopkeeper marked up trouser at 20% above the cost price and shirt at 25% above the cost price. Find the difference between marked price of 5 Trousers and 3 shirts, if while sellig shopkeeper allowed discount of 25% on trouser and 20% on shirt?

A. Rs . 15000
B. Rs. 14500
C. Rs. 12500
D. Rs. 12600
E. Rs. 14000

Explanation:

Cost price of Trouser is 15% more than cost price of a shirt.

Let the cost price of shirt be Rs. 100x and cost price of Trouser is Rs. 115x.

Marked price of Trouser is 20% above its cost price

 MRP of Trouser = (115x) 120 = 138x 100

 Selling price of Trouser = 138 x 75 = 103.5x 100

 Selling price of Shirt = 125 x 80 = 100x 100

Difference between the selling price of Trouser and Shirt = 140

103.5x – 100x = 140

3.5x = 140

x = 40

Reqd. difference = [5 × 138 × 40 – 3 × 125 × 40]

→ 27600 – 15000 = 12600

Hence, option D is correct.

3. A and B together can do a piece of work in 20 days, A and C together can do it in 15 days and A alone can do it in 30 days. B and C together work for 10 days and then A also joins them. How much time is taken to complete the entire work?

A. 12 days
B. 16 days
C. 14 days
D. 15 days
E. 20 days

Explanation:

A and B together can do a piece of work in 20 days.

A alone can do it in 30 days.

 B alone can do the work in = 1 – 1 20 30

B alone can do the work in 60 days.

A and C can do the work in 15 days.

C can do the work in = 30 days.

Capacity of the work = LCM {30, 60, 30} = 60 units

 Units of work done A in one day = 60 = 2 units 30

 Units of work done by B in one day = 60 = 1 unit 60

 Units of work done by C in one day = 60 = 2 units 30

Units of work done by B and C together in one day = 1 + 2 = 3 units

Units of work done by B and C together in 10 days = 3 × 10 = 30 units

Remaining work = 60 – 30 = 30 units

Time taken by A, B and C to do 30 units of work

 = 30 = 6 days 2 + 1 + 2

Total time = 10 + 6 = 16 days

Hence, option B is correct.

All the above questions through, you must make sure about arithmetic miscellaneous questions which have been seen in the last few years. We hope this above Quantitative Aptitude for SBI Clerk 2020 will clear your all doubts regarding bank clerk exams.

Regards,
Team Smartkeeda