Directions : Read the following questions carefully and choose the right answer.
1
Find the difference between compound interest and simple interest on a sum of Rs.120000 at the rate of 12% per annum for three years.
» Explain it
B
Method I:

CI = P ( 1 +  r ) n  – P
100  

⇒ CI = 120000 ×  112  ×  112  ×  112  – 120000
100 100 100

⇒ CI = 168591.36 – 120000

⇒ CI = Rs.48591.36
 
SI =  P × r × t
100

⇒ SI =  120000 × 12 × 3  = Rs. 43200
100

Required difference = Rs. (48591.36 – 43200) = Rs.5391.36

Method II:

We know that, for three years
CI – SI = P  ( r ) 2  ×  300 + r
100   100

⇒ CI – SI = 120000 ×  ( 12 ) 2  ×  300 + 12
100   100

⇒ CI – SI = 120000 ×  ( 3 ) 2  ×  312
25   100

⇒ CI – SI = 120000 ×  9  ×  312
625 100

⇒ CI – SI = Rs.5391.36

Hence, option (B) is correct.
 
2
A car can travel  a distance of 450 km in 15 hours and a bus can travel a distance of 540 km in 30 hours. Speed of a truck is half of the sum of the speeds of the car and the bus. Find the distance travelled by the truck in 5 hours.
» Explain it
B
Speed of the car =  450  = 30 km/h
15

Speed of the bus =  540  = 18 km/h
30

Sum of the speeds of the car and the bus = (30 + 18) = 48 km/h
 
Speed of the truck =  48  = 24 km/h
2

Distance travelled by the truck in 5 hours = speed × time = 24 × 5 = 120 km

Hence, option (B) is correct.
 
3
Find the circumference of a semicircle whose diameter is equal to the radius of a hemisphere having total surface area 7392 cm2.
» Explain it
C
Total surface area of hemisphere = 3πr2 = 7392

⇒ 3 ×  22  × r2 = 7392
7

⇒ r2 = 7392 ×  7  ×  1
22 3

⇒ r2 = 784

⇒ r = 784

⇒ r = 28 cm

Diameter of the semicircle = radius of the hemisphere = 28 cm
Radius of the semicircle =  28  = 14 cm
2

Circumference of the semicircle = πr + 2r
22  × 14 + 2 × 14
7

= 44 + 28 = 72cm

Hence, option (C) is correct.
 
4
A shopkeeper sold an item at 20% profit and another item at 10% loss. If the cost price of both the items is same, find the overall profit percent.
» Explain it
C
Let cost price of each of the article = Rs.100

Selling price of one article = 100 ×  120  = Rs.120
100

Selling price of other article = 100 ×  90  = Rs.90
100

Total cost price = 100 + 100 = Rs.200

Total selling price = 120 + 90 = Rs.210
 
Profit % =  210 – 200  × 100 = 5%
200

Hence, option (C) is correct.
 
5
Puneet, Sumit and Amit started a business jointly investing Rs. 11 lakh, Rs. 16.5 lakh and Rs. 8.25 lakh respectively. The profit earned by them in the business at the end of three years was Rs. 19.5 lakh. What will be the half of Amit’s share in the profit?
» Explain it
B
Profit ratio = Investment by Puneet × Time : Investment by Sumit × Time : Investment by Amit × Time

=  11 × 3 : 16.5 × 3 : 8.25 × 3

=  11 : 16.5 : 8.25 = 44 : 66 : 33 = 4 : 6: 3

Amit's share in profit =  3  × 19.5 = Rs. 4.5 lakh
13

∴   50% of Amit's share =  1  × 4.5 = Rs. 2.25 lakh
2

Hence, option B is correct.


Welcome to the Smartkeeda.com, In this article we are going to practice different type of Miscellaneous Arithmetic Questions with Solution for IBPS Clerk Pre 2018, These questions also important for other Bank exams like IBPS Clerk, SBI Clerk,  RRB Assistant Pre, NIACL, NABARD, LIC etc.
 
It’s a very important topic for IBPS Clerk Aspirants to practice. Miscellaneous Arithmetic  Questions are generally called Word problems which belongs Average, Percentage, Ratio and Proportion,  Profit and Loss, Compound Interest, Simple Interest etc.
This Article will tell you what type question  is being asked in the form miscellaneous in IBPS Clerk Pre, IBPS Clerk 2018 Exams. You will also get here Miscellaneous Questions  for All Bank Clerk Exams 2018.
 
You can practice here Miscellaneous questions for ibps clerk. You can download miscellaneous questions and answers pdf for free here.
 
Here are the various links that refers to miscellaneous quiz for IBPS Clerk Pre, In this link we will discuss word problems chapter individually one by one.
 
Average Question and answers for IBPS Clerk Pre 2018
Average Quiz for IBPS Clerk Pre Click Here
 
Profit and Loss Questions for IBPS Clerk Pre 2018
Profit and Loss Quiz Click Here…
 
Time and Work Questions and Answer for IBPS Clerk Pre 2018
Time and Work Quiz Click Here
 
Probability Questions and Answer for IBPS Clerk Pre 2018
Probability Quiz Click Here
 
Time and Distance Questions and Answer for IBPS Clerk Pre 2018
Time and Distance Quiz Click Here
 
Compound Interest Questions and Answer for IBPS Clerk Pre 2018
CI Quiz for IBPS Clerk Pre Click Here…
 
Percentage Questions and Answer for IBPS Clerk Pre 2018
Percentage Quiz Click Here…
 
Ration and Proportion Questions and Answer for IBPS Clerk Pre 2018
Ratio and Proportion Quiz Click Here
 
Permutation and Combination Questions and Answer for IBPS Clerk Pre 2018
P and C Quiz Click Here
 
There are many other chapters like Boats and stream, Partnership, Mixture and Alligation, Simple Interest, Problems on Trains etc. These kind of questions has been seen in IBPS Clerk Exams. We would like to recommend you to practice miscellaneous question for ibps clerk pre at Smartkeeda with detailed solution at Free cost. You can download miscellaneous questions pdf with explanation for ibps clerk pre.