 # Quantitative Aptitude Quiz with PDF for RBI Assistant 2020 at Smartkeeda

Important for :
1
A cartoonist has a target of making 50 cartoons in 3 days. He takes two hours to finish one cartoon. He took help of a person who takes 3 hours to finish one cartoon. If both started the work on 15 April at 12 pm then at what time the target gets completed?
» Explain it
D
Smart Approach:-

Take LCM{2, 3} = 6

 In 6 hours, cartoonist can make = 6 = 3 cartoons 2

 In 6 hours, helper can make = 6 = 2 cartoons 3

In 6 hours, both can make = 5 cartoons

For making 50 cartoons they need 10 such periods.

So, total time taken by both to make 50 cartoons = 10 × 6 = 60 hours.

The target gets completed by 18 April 12 am.

Hence, option D is correct.

The cartoonist takes 2 hours/cartoon and the helper takes 3 hours/cartoon.

 Cartoons made by Cartoonist in 1 day = 24 = 12 cartoons 2

 Cartoons made by helper in 1 day = 24 = 8 cartoons 3

Cartoons made by Cartoonist in 2 days = 24 cartoons

Cartoons made by helper in 2 days = 16 cartoons

Total cartoons made in 2 days = 24 + 16 = 40 cartoons

Remaining cartoons = 50 – 40 = 10

In the next 12 hours, Cartoonist makes

 = 12 = 6 cartoons and helper makes = 12 = 4 cartoons 2 3

So the target is completed in = 48 + 12 = 60 hours

The target gets completed by 18 April 12 am.

2
In the schools A, B, C and D, 48%, 34%, 56% and 58% is the percentage of students who passed in the respective schools. What is the total number of students who did not pass the exams in schools B and C, if 1100 students wrote the exams in each of the schools B and C?
» Explain it
B
Number of students who did not pass in school B

 = 1100 × 66 = 726 100

Number of students who did not pass in school C
 = 1100 × 44 = 484 100

Total number of students who did not pass in schools B and C = 726 + 484 = 1210

Hence, option B is correct.

3
Three taps T1, T2 and T3 can fill one tank in 12, 20 and 24 hours respectively. If in the first hour T1 is opened, then in the next hour T2 and T3 are opened and same pattern continues then in how much time the tank will get full?
» Explain it
D
Capacity of one tank is = LCM{12, 20, 24} = 120 units

In 1 hour, capacity of water that T1 can fill

 = 120 = 10 units 12

In 1 hour, capacity of water that T2 can fill
 = 120 = 6 units 20

In 1 hour, capacity of water that T3 can fill
 = 120 = 5 units 24

In the first hour T1 is open, in the second hour, T2 and T3 are opened.

So, in the set of two hours = T1 + (T2 + T3)

→ 10 + (6 + 5) = 21 units

In 10 hours, capacity that gets filled = 21 × 5 = 105 units

Remaining capacity = 120 – 105 = 15 units

In the next hour, it’s T1’s turn, it fills 10 units/hr. So,

→ 15 – 10 = 5 units

Now, it’s T2 + T3 turn, it fills 11 units/hr. So, 5 units will be filled in

 = 5 × 60 = 27.27 mins 11

Total time to fill the tank = 10 + 1 + 27.27 mins = 11 hours 27.27 mins

Hence, option D is correct.

4
Sweeta is 10 years younger than her sister Seema who was 14 years old when her mother was 34 years old. The ratio of the ages of the mother and Sweeta after 6 years will be 2 : 1. After how many years the average of their ages will be 39.33 years?
» Explain it
B
Let the present age of Seema be x years

Sweeta’s present age = x – 10

When Seema was 14 years, mother was 34 years. So, when Seema is x years, mother will be = 34 – 14 + x

Mother’s present age = 20 + x

According to the question,

 x + 20 + 6 = 2 x – 10 + 6 1

 x + 26 = 2 x – 4 1

x = 34 years

Seema’s age = 34 years

Sweeta’s age = 24 years

Mother’s present age = 54 years

 Average = 34 + 24 + 54 = 37.33 years 3

After 2 years, Seema’s age = 36 years, Sweeta’s age = 26 years, Mother’s age = 56 years

Average after 2 years,

 Avg = 36 + 26 + 56 = 39.33 years 3

Hence, option B is correct.

5
Sachin started a business with Sumit with an investment 1/3rd times the investment of Sumit. After 1/4th of the time in business, Sumit left. If the business was for 2 years and Sachin received a profit of  Rs. 13440. How much was the total profit?
» Explain it
C
Let the investment of Sumit = Rs. x

 Investment of Sachin = Rs. x 3

 Time for which Sumit invested = 2 = 1 year 4 2

Time for which Sachin invested = 2 years

 Profit ratio, Sachin : Sumit = ( x ) (2) : (x) ( 1 ) 3 2

Profit ratio = 4 : 3

 Share of Sachin = total profit × 4 7

Let total Profit be P

 7 × 13440 = P 4

P = Rs. 23520

Hence, option C is correct.

### Maths Questions for RBI assistant Pre 2020

Are you looking for any of these?

• quantitative aptitude for RBI assistant 2020
• maths questions for RBI assistant pre
• word problems for RBI assistant pre
• arithmetic problems for RBI assistant pre
• RBI assistant pre maths question paper
• maths question and answer for RBI assistant pre
• asked RBI assistant pre maths questions
• maths questions for RBI assistant
• arithmetic problems for RBI assistant pre 2020
• quantitative aptitude for RBI assistant 2020 pdf
• RBI assistant quantitative aptitude questions with answers pdf
• quantitative aptitude questions with answers pdf for bank clerk 2020 exams
• RBI assistant quantitative aptitude solved papers pdf
• RBI assistant pre quantitative aptitude questions with answers pdf
• quantitative aptitude questions with answers pdf ebook for RBI assistant 2020
• quant quiz for RBI assistant 2020
• bank clerk maths questions with solutions
• RBI assistant 2020 maths question
• bank maths questions with solutions
• quantitative aptitude for RBI assistant pdf
If you are looking above queries on Google, so you are at the right place, at Smartkeeda we provide each and everything regarding given queries.
Quantitative Aptitude is one most important section when it comes to RBI assistant Exams, you can’t neglect it. So be sure you are ready to improve your mathematical skills with help of these quizzes, we at Smartkeeda will give you important Quantitative Aptitude Quizzes for RBI assistant Pre 2020 which through you becomes confident towards you quant section preparation. If you devote more time to this section you get more marks because answers of the quantitative aptitude section are surer than answers of reasoning section. Here are some important links for the individual exercise of different Quantitative Aptitude Chapters.

Quantitative Aptitude for RBI assistant 2020 consist of given below chapters:

Quantitative Aptitude is a very interesting topic when it comes to RBI assistant Prelims preparation. If you don’t find the Quantitative Aptitude section interesting, it simply means you have not tried to understand it. At Smartkeeda you will get Quant Questions Quiz on regular basis for RBI assistant 2020. So that will create interest with fun towards the Quant section.

Here are some important examples regarding Quantitative Aptitude for RBI assistant 2020 with PDFs.

Q.1. A cartoonist has a target of making 50 cartoons in 3 days. He takes two hours to finish one cartoon. He took help of a person who takes 3 hours to finish one cartoon. If both started the work on 15 April at 12 pm then at what time the target gets completed?

A. 17 April 12 am
B. 18 April 12 pm
C. 19 April 2 am
D. 18 April 12 am
E. 17 April 12 pm

Explanation:

Smart Approach:-

Take LCM{2, 3} = 6

 In 6 hours, cartoonist can make = 6 = 3 cartoons 2

 In 6 hours, helper can make = 6 = 2 cartoons 3

In 6 hours, both can make = 5 cartoons

For making 50 cartoons they need 10 such periods.

So, total time taken by both to make 50 cartoons = 10 × 6 = 60 hours.

The target gets completed by 18 April 12 am.

Hence, option D is correct.

The cartoonist takes 2 hours/cartoon and the helper takes 3 hours/cartoon.

 Cartoons made by Cartoonist in 1 day = 24 = 12 cartoons 2

 Cartoons made by helper in 1 day = 24 = 8 cartoons 3

Cartoons made by Cartoonist in 2 days = 24 cartoons

Cartoons made by helper in 2 days = 16 cartoons

Total cartoons made in 2 days = 24 + 16 = 40 cartoons

Remaining cartoons = 50 – 40 = 10

In the next 12 hours, Cartoonist makes

 = 12 = 6 cartoons and helper makes = 12 = 4 cartoons 2 3

So the target is completed in = 48 + 12 = 60 hours

The target gets completed by 18 April 12 am.

Q.2. Sachin started a business with Sumit with an investment 1/3rd times the investment of Sumit. After 1/4th of the time in business, Sumit left. If the business was for 2 years and Sachin received a profit of  Rs. 13440. How much was the total profit?

A. Rs. 24520
B. Rs. 25440
C. Rs. 23520
D. Rs. 32420
E. Rs. 22520

Explanation:

Let the investment of Sumit = Rs. x

 Investment of Sachin = Rs. x 3

 Time for which Sumit invested = 2 = 1 year 4 2

Time for which Sachin invested = 2 years

 Profit ratio, Sachin : Sumit = ( x ) (2) : (x) ( 1 ) 3 2

Profit ratio = 4 : 3

 Share of Sachin = total profit × 4 7

Let total Profit be P

 7 × 13440 = P 4

P = Rs. 23520

Hence, option C is correct.

Q.3. When the trains run in opposite direction, the relative speed is double the relative speed when the trains run in the same direction. The length of the trains is 300 m and 320 m respectively. Find the time taken by the trains to cross each other when in opposite direction, if they take 20 seconds to cross when in the same direction?

A. 8 sec
B. 6 sec
C. 7 sec
D. 9 sec
E. 10 sec

Explanation:

Smart Approach:-

When the trains run in opposite direction, the relative speed is double the relative speed when the trains run in the same direction.

They take 20 seconds to cross when in the same direction , so the time taken to cross when in opposite direction will be half of the time taken when in the same direction which will be equal to 20/2 = 10 secs

Hence option E is correct.

Let the speeds of the trains be p and q m/sec. The relative speed when trains are in the opposite direction be x m/sec.

Total distance covered = 300 + 320 = 620m

When they run in the same direction, relative speed (p – q) is given by

 p – q = 620 = 31 .......(i) 20

When they run in the opposite direction, relative speed (p + q) is given by

 p + q = 620 .......(ii) x

Given that,

p + q = 2 × 31 = 62 m/sec

by putting values in (2), we get

 x = 620 = 10 sec 62

Time taken by the trains to cross each other when in opposite direction is 10 seconds.

Hence, option E is correct.

Q.4. The escalator moves at a constant speed. Rani and Sonia walk up the escalator(moving stairway). Rani takes 4 steps for every 9 steps of Sonia. Rani gets to the top after taking 20 steps while Soina, because of her faster pace, ends up taking 30 steps to reach the top.

If the escalator were turned off, how many steps would they have to take to walk up?

A. 70
B. 60
C. 80
D. 90
E. 50

Explanation:

The ratio of speed of Rani and that of Sonia is 4 : 9

When the escalator is turned off, let the number of steps visible be x.

Given that, Rani takes 20 steps to reach the top and Sonia takes 30 steps to reach the top. The ratio of speed of Rani to that of escalator

 = 20 ...........(i) x – 20

The ratio of speed of Sonia to that of escalator
 = 30 ...........(ii) x – 30

(i)/(ii)

The ratio of speed of Rani to that of Sonia

 → 20 = x – 20 4 30 9 x – 30

 → 20 (x – 30) = 4 30 (x – 20) 9

→ 3x – 90 = 2x – 40

→ x = 50

Hence, option E is correct.

All the above questions through, you must make sure about arithmetic miscellaneous questions which have been seen in the last few years. We hope this above Quantitative Aptitude for RBI assistant 2020 will clear your all doubts regarding bank clerk exams.

Regards,
Team Smartkeeda