Important for :

1

A

Packaging machine (A, B and C) together work in 1 hours= | 1 | + | 1 | + | 1 | = | 1 |

10 | 12 | 15 | 4 |

Work done by packaging machine (A, B and C) in 2 hours

= 2 × | 1 | = | 1 |

4 | 2 |

Remaining work = 1 – | 1 | = | 1 |

2 | 2 |

Packaging machine (B and C) together work in 1 hours

= | 1 | + | 1 | = | 3 |

12 | 15 | 20 |

Now, | 3 | work is done by packaging machine B and C in 1 hour. |

20 |

So, | 1 | work will be done by packaging machine B and C in | 20 | × | 1 |

2 | 3 | 2 |

= | 10 | = 3 hours 20 minutes |

3 |

Hence, the work will be finished 3 hour 20 minutes after 10 a.m. I.e 1:20 pm.

Therefore, option (A) is correct.

2

D

Construct a line EF parallel to AB and CD.

m∠CEF = m∠ECD = 10°

(∵ ∠CEF and ∠ECD form a pair of Alternate angles)

m∠AEG = m∠EAB = 35°

(∵ ∠AEG and ∠EAB form a pair of Alternate angles)

∴ m∠GED = 60° – 35° = 25°

But, m∠GED + m∠CED + m∠CEF = 180°

∴ 25° + m∠CED + 10° = 180°

∴ m∠CED = 145°

Hence, option D is correct.

3

C

Let the amount with the Rampaal, before he started the tour of Gujarat be PIn the first city he spends = | P | + 30 |

3 |

He would be left with (P – | P | – 30) = [ | ( | 2P | ) | – 30] |

3 | 3 |

At the end of the tour of the first city.

In the second city he spends | ( | 1 | ) | × [ | ( | 2P | ) | – 30] + 30 |

3 | 3 |

= | 2P | + 20 |

9 |

He would be left with [ | ( | 2P | ) | – 30] – [ | ( | 2P | ) | + 20] |

3 | 9 |

= | 4P | – 50 at the end of the tour of the second city. |

9 |

In the third city he spends ( | 1 | ) | × [ | ( | 4P | ) | – 50] + 30 |

3 | 9 |

= | 4P | + | 40 |

27 | 3 |

He would be left with [ | ( | 4P | ) | – 50] – [ | ( | 4P | ) | + | ( | 40 | ) | ] |

9 | 27 | 3 |

= | 8P | – | 190 |

27 | 3 |

Therefore, total amount left with him after the tour = Rs. 1000

⇒ | 8P | – | 190 | = 1000 |

27 | 3 |

⇒ | 8P | = 1000 + | 190 |

27 | 3 |

⇒ | 8P | = | 3190 |

27 | 3 |

⇒ | 8P | = 1063.33 |

27 |

⇒ P = | (1413.33 × 27) |

8 |

⇒ P = 3588 (approx.)

Hence, the amount with Rampaal, before he started the tour of Gujarat is Rs. 3588

Hence, option C is correct.

4

D

Let the number of bonds purchased of the companies Tata, Minda and Kelton Tech be p, q and r respectively.p + q + r = 35

Also, 1200p + 1800q + 2400r = 69600

2p + 3q + 4r = 116

From

q + 2r = 46

As we can see that, in equation (iii), 2r and 46 are even, so q must be also even

Given that p, q ≥ 5

Now,

Q | 6 | 8 | 10 | 12 | 14 |

R | (46 -6)/2 = 20 | (46 - 8)/2 = 19 | (46 - 10)/2 = 18 | (46 - 12)/2 = 17 | (46 - 14)/2 = 16 |

P | 35 – (6 + 20) = 9 | 35 – (8 + 19) = 8 | 35 – (10 + 18) = 7 | 35 – (12 + 17) = 6 | 35 – (14 + 16) = 5 |

As p is even so, p = 8 and p = 6 are the only two possibilities.

If, p = 8 then r = 19

So, (p + r) = (8 + 19) = 27

If, p = 6 then r = 17

So, (p + r) = (6 + 17) = 23

Hence, the number of bonds purchased of the companies Tata and Kelton Tech together be either 23 or 27.

Hence, option D is correct.

5

A

Let the length of New Delhi – Howrah Rajdhani express be x meters and length of Dhanbad platform be y meters.Speed of the the New Delhi – Howrah Rajdhani express relative to man= (75 – 5) kmph = 70 kmph

= | 70 × 5 | m/sec = | 175 | m/sec |

18 | 9 |

In passing a man, the New Delhi - Howrah Rajdhani express cover it's own length with relative speed.

Length of the New Delhi – Howrah Rajdhani express = (Relative speed × Time)

= | 175 | × 9 = 175 meters. |

9 |

= 75 × | 5 | = | 125 | m/s |

18 | 6 |

Since, | x + y | = 15 |

125 | ||

6 |

x + y = | 125 × 15 | = 312.5 |

6 |

y = 312.5 – 175 = 137.5 meters

Hence, option (A) is correct.