 Important for :
1
The present age of Riya is 3 times the present age of Ravi and 3/2 times the present age of Navya. If the average of their present ages is 24 years, what is the present age of Navya?
» Explain it
E
Let x years be the present age of Ravi.

∴ Riya's present age = 3x years

 ∴ Navya's present age = 2 times Riya's present age 3

 = 2 × (3x)= 2x years 3

Average of their present age = 24
 ∴ x + 3x + 2x = 24 3

∴ 6x = 72

∴ x = 12 years

∴ Ravi's present age = 12years

∴ Navya's present age = 24 years

∴ Riya's present age = 36 years

Hence, option E is correct.

2
A shopkeeper purchased two articles for Rs. 750 each. He marked one 25% above the cost price and sold it at a 12% discount. For the other article, he interchanged the percentages. What is his overall profit/loss percentage?
» Explain it
E
Total C.P. = 2 × 750 = Rs. 1,500

S.P. for the first article = 750 × 1.25 × 0.88 = Rs. 825

For the second article, mark-up = 12% and discount = 25%

∴ S.P. for the second article = 750 × 1.12 × 0.75 = Rs. 630

∴ Total S.P. = 825 + 630 = Rs. 1,455

∴ Loss = 1500 − 1455 = Rs. 45

 ∴ Loss % = 45 × 100 = 3% 1500

Hence, option E is correct.

3
In the same time, a car can travel thrice the distance travelled by a bike. If the speed of the bike is 20 km per hour less than that of the car then what will be the difference between distance between them at the end of 5 hours journey if they start simultaneously from a point?
» Explain it
D
Let the time is x hours
The distance travelled by bike in x hours = a km then the distance travelled by car in x hours = 3a km

 Speed = 3a – a = 2a = 20 km per hour x x x

 a = 10 km per hour x

In 5 hours, x = 5

A = 50 km

The total distance travelled by car = 3a km = 150 km

By bike = a km = 50 km

The required difference = 150 – 50 = 100km

Hence, option D is correct.

4
In a race of 1200 meters Mohan beats Munni by 200 meters but in a race of 1500 meters Munni beats Suraj by 300 meters. In a race of 3 km, by how many meters Mohan beats Suraj?
» Explain it
B
When Mohan runs 1200 meters, Munni runs 1200 – 200 = 1000 meters

Mohan: Munni = 1200 : 1000 = 6 : 5

When Mohan runs 3000 km,

 Munni runs 3000 × 5 = 2500 meters 6

When Munni runs 1500 meters, Suraj runs 1200 meters

When Munni runs 2500 meters,

 Suraj runs, 2500 × 12 = 2000 meters 15

The required distance = 3000 – 2000 = 1000 meters

Hence, option B is correct.

5
A basket contains 4 roses, 3 lilies and 2 sunflowers. A man picks 2 flowers at random from the basket. What is the probability that both are roses or both are lilies?
» Explain it
B
The total number of ways of selecting 2 flowers out of 9 flowers

 = 9C2 = 9 × 8 = 36 2

Total number of ways of selecting 2 roses out of 4 = 4C2 = 6

Total number of ways of selecting 2 lilies out of 3 lilies = 3C2 = 3

 The reqd. probability = 6 + 3 = 9 = 1 36 36 36 4

Hence, option B is correct.

##### You may also like to study

Are you looking for any of these?

quantitative aptitude for SBI PO 2020

quantitative aptitude questions for SBI PO 2020

quantitative aptitude questions for SBI PO Prelims 2020

SBI PO 2020 quantitative aptitude solved papers pdf

quantitative aptitude for sbi po 2020 pdf

quant questions for sbi po 2020

quant questions pdf for sbi po 2020

sbi po quantitative aptitude questions with answers pdf

quantitative aptitude questions with answers pdf for bank po 2020 exams

sbi po quantitative aptitude solved papers pdf

sbi po pre quantitative aptitude questions with answers pdf

quantitative aptitude questions with answers pdf ebook for sbi po 2020

quant quiz for sbi po 2020

bank po maths questions with solutions

sbi po 2020 maths question

bank maths questions with solutions

quantitative aptitude for sbi po pdf

sbi po maths questions with answers

Welcome to the www.smartkeeda.com, In this article we are going to practice different type of Miscellaneous Arithmetic Questions with Solution for SBI PO Pre 2020, These questions also important for other Bank exams like SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, NIACL, NABARD, LIC etc.

Its a very important topic for SBI PO Aspirants to practice. Miscellaneous Arithmetic  Questions are generally called Word problems which belongs Average, Percentage, Ratio and Proportion,  Profit and Loss, Compound Interest, Simple Interest etc.
This Article will you to understand what type question is being asked in the form miscellaneous in SBI PO Pre, SBI Clerk 2020 Exams. You will also get here Miscellanenous Quesiton for All Bank PO Exams 2020.

Here are the various links that refers to miscellaneous quiz for SBI PO Pre, In this link we will discuss word problems chapter individually one by one.

Average Question and answers for SBI PO Pre 2020

Profit and Loss Questions for SBI PO Pre 2020

Time and Work Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Probability Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Time and Distance Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Compound Interest Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Percentage Questions and Answer for SBI PO Pre 2020