Join Testzone, Smartkeeda’s Test Series Platform for:

Directions : Read the following questions carefully and choose the right answer.
1
A sum of Rs. 10000 was invested in a scheme. The rate of simple interest offered for three years was 6%, 9% and 5% per annum respectively. After three years, the whole amount was withdrawn and reinvested in a scheme which offered an interest rate of 20% compounded annually for 3 years. What is the total interest earned during the six year period?
» Explain it
B
The total interest rate for the first 3 years is 6 + 9 + 5= 20% and after that the interest is compounded annually for 3 years at the rate of 20% per annum.
 
The total amount received from the first investment = 120% of 10000 = 12000
 
Now, 12000 is invested for 3 years at 20% compound interest per year.
 
By the net % effect formula, we can calculate the total % increase in amount.
 
So, at the rate of 20% for 3 years, we get 72.8% as the total percentage increase. Hence, the final amount received will be 172.8% of 12000
 
172.8% of total investment = 172.8% of 12000 = 20736
 
So, the total interest earned in 6 years period= 20736 – 10000 = 10736.

Hence, option B is correct. 
2
Salman was travelling on one side of the Yamuna express way with a constant speed of 120 kmph in his car. Govinda was travelling with a constant speed of 80 kmph in the opposite direction. When they crossed each other, Salman decided to take a U-turn and meet him. But before taking a U turn, Salman had to travel for another 3 minutes. How long will it take for Salman to meet Govinda? [Assume time taken by Salman to take U turn is negligible]
» Explain it
E
Distance Travelled by Salman in 3 minutes =  3  × 120 = 6 km
60

Distance travelled by Govinda in 3 minutes =  3  × 80 = 4 km
60

Hence Salman will have to travel a distance of 10 km before catching up with Govinda.

Relative speed of Salman to that of Govinda after taking U turn = 120 – 80 = 40 kmph

∴  Time taken by Salman after taking U turn to Meet Govinda = 10/40 = 15 minutes

Total time taken by Salman to meet Govinda = (3 + 15)minutes = 18 minutes

Hence, option E is correct.
3
An Article costs Rs. 5000 and it is marked up 40% by the shopkeeper. A customer walks into the shop and seems really interested in the article. Sensing this, the shopkeeper gets greedy and he raises the markup % to 80% and gives a discount of 20% to the customer. How much more/less money would he had made, had he not gotten greedy? 
» Explain it
B
We can compare Selling Price to get the answer.

First Scenario: When markup was 40%

= 140% of 5000 = 7000

Second Scenario: When there is markup of 80 % and then a discount of 20%

= 80% of 180% of 5000 = 7200

In the second scenario, he is earning Rs. 200 less.

So we can say that he would have earned Rs. 200 less, had he not gotten greedy.

Hence, option B is correct.
4
Radhe does 70% of some work in 15 days. Later, with Shyam’s help, she completes the remaining work in 4 days. In how many days can Shyam alone complete the entire work?
» Explain it
C
Let total work = 150 units

Since Radhe does 70% of the work (i.e. 105 units) in 15 days,

Radhe =  105  = 7 units per day
15

Work left = 150 − 105 = 45 units

Let Shyam do x units of work per day. Shyam and Radhe finish the pending work in 4 days.

∴   4(x + 7) = 45

∴   4x = 45 − 28 = 17 i.e. x = 4.25 units

∴   Time taken by Shyam to complete the work = 150/4.25 = 35.29 ≈ 35.3 days

Note that 0.3 is equivalent to 5/17 (among the options).

Hence, option C is correct.
5
Mr. Natwarlal is playing a game in which there are 4 boxes with different number of of balls and in total there are 4 different coloured balls. A ball has to be taken out from each box and the color of the ball is revealed only after it has been taken out. The game is won when all four are of same colour.The balls cannot be seen by Mr. Natwarlal but the dealer happened to be a friend of Mr. Natwarlal and the dealer told him about the distribution of different balls in different boxes. The distribution is as follows:

Box A. Red, Yellow, Black

Box B. Red, Yellow

Box C. Yellow, Yellow, Red

Box D. Red, Black, Yellow, Blue

Which colour Ball should Mr. Natwarlal choose in order to maximise his winning probability?
» Explain it
B
The winning probability are as follows:
 
Red:   1  ×  1  ×  1  ×  1  =  1
3 2 3 4 72

Yellow:  1  ×  1  ×  2  ×  1  =  2
3 2 3 4 72

So here we can see that Yellow’s probability of winning is twice than Red. So logically Mr. Natwarlal should choose Yellow Ball. Black and Blue can't win because they are not present in every box.)

Hence, option B is correct.

Welcome to the www.smartkeeda.com, In this article we are going to practice different type of Miscellaneous Arithmetic Questions with Solution for SBI PO Pre 2019, These questions also important for other Bank exams like SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, NIACL, NABARD, LIC etc.

Its a very important topic for SBI PO Aspirants to practice. Miscellaneous Arithmetic  Questions are generally called Word problems which belongs Average, Percentage, Ratio and Proportion,  Profit and Loss, Compound Interest, Simple Interest etc.
This Article will you to understand what type question is being asked in the form miscellaneous in SBI PO Pre, SBI Clerk 2019 Exams. You will also get here Miscellanenous Quesiton for All Bank PO Exams 2019.
 
You can practice here Miscellaneous questions for SBI PO. You can download miscellaneous questions and answers pdf for free here.
 
Here are the various links that refers to miscellaneous quiz for SBI PO Pre, In this link we will discuss word problems chapter individually one by one.

Average Question and answers for SBI PO Pre 2019

Average Questions for SBI PO Pre Click Here

Profit and Loss Questions for SBI PO Pre 2019

Profit and Loss Quiz Click Here..

Time and Work Questions and Answer for SBI PO Pre 2019

Time and Work Quiz Click Here

Probability Questions and Answer for SBI PO Pre 2019

Probability Quiz Click Here…

Time and Distance Questions and Answer for SBI PO Pre 2019

Time and Distance Quiz Click Here

Compound Interest Questions and Answer for SBI PO Pre 2019

CI Quiz for SBI PO Pre Click Here…

Percentage Questions and Answer for SBI PO Pre 2019

Percentage Quiz Click Here…

Ration and Proportion Questions and Answer for SBI PO Pre 2019

Ratio and Proportion Quiz Click Here…

Permutation and Combination Questions and Answer for SBI PO Pre 2019

P and C Quiz Click Here…

There are many other chapters like Boats and stream, Partnership, Mixture and Alligation, Simple Interest, Problems on Trains etc. These kind of questions has been seen in SBI PO Exams. We would like to recommend you to practice miscellaneous question for sbi po pre at Smartkeeda with detailed solution at Free cost. You can download miscellaneous questions pdf with explanation for sbi po pre.