Important for :
1
In 6 hours the distance covered by Chulbul is 6 km more than the distance covered by Bulbul in 7 hours. In 7 hours the distance covered by Chulbul is 3 km less than the distance covered by Bulbul in 9 hours. In a race of 180 km, by what distance will Chulbul beat Bulbul?
» Explain it
D
Let the speed of Chulbul = x km per hour and the speed of Bulbul = y km per hour

Distance = speed × time

6x – 7y = 6 ............ (i)

9y – 7x = 3 ......... (ii)

By solving, x = 15 km per hour and y = 12 km per hour

 The time taken by Chulbul to cover 180 km = 180 = 12 hours 15

The distance travelled by Bulbul in 12 hour = 12 × 12 = 144 km

The distance by which Chulbul beats Bulbul = 180 – 144 = 36 km

Hence, option D is correct.

2
A mobile phone was sold at a profit of 20% on the cost price. If the mobile phone was sold at 10% lower than this price, then the profit would have been Rs. 600 less. At what price should the mobile phone be sold if one wants to gain 25% of the cost price?
» Explain it
C
Let CP = Rs. 100x, then

SP = 120% of 100x = Rs. 120x

If the mobile phone was sold at 10% lower than this price then new SP

= (100 – 10)% of 120x

= 90% of 120x

= Rs. 108x

According to the question,

120x – 108x

= 12x = 600

x = 50

The CP = 100x = 100 × 50 = Rs. 5000

The SP when one wants to gain 25% profit

= (100 + 25)% of 5000 = 125% of 5000

= Rs. 6250

Hence, option C is correct.

3
Three friends A, B, C started working together on a piece of work. Once half of the work was completed B left the work and then A and C complete the remaining work together in 10 days. If B had worked with A and C together only for 6 days, then in how many days B alone can complete the piece of work?
» Explain it
C
B had worked for 6 days i.e. till half of work was completed it means, A, B, and C together can complete the half of the work in 6 days

Therefore, they together can complete the full work in 6 × 2 = 12 days

A and C together can complete the half of the work together in 10 days it means they together can complete the full work in 10 × 2 = 20 days

The number of days B alone will take to complete the work = x days then

 1 = 1 – 1 = 2 = 1 x 12 20 60 30

x = 30 days

Hence, option C is correct.
4
The ratio of length to breadth of a rectangle is 1 : 2. If the length of the rectangle is increased by 20% and again it is decreased by 30% then the area of the rectangle is decreased by 32 sq. cm. What is the perimeter of the original rectangle?
» Explain it
A
Let the length of the rectangle = a cm then breadth = 2a cm

The area of the rectangle = a × 2a sq. cm

When length of increased by 20% then the new length = 120% of a = 1.2a

Again, when it was decreased by 30% then the new length = (100 – 30)% of 1.2 a = 0.7 × 1.2a = 0.84a

Area = 2a.× 0.84a = 1.68a2

According to the question,

2a2 – 1.68a2 = 0.32a2 = 32

a = 10

The perimeter = 2(l + b) = 2 × (a + 2a) = 6a = 60 cm

Hence, option A is correct.

5
8 years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 4 : 5. At present the ratio of B’s age to C’s age is 4 : 5. At present, the difference between A’s age and C’s age is 20 years , then what is the sum of the ages of A , B and C ?
» Explain it
B
8 years ago, let A’s age = 4a years then B’s age = 5a years

At present, B’s age = 5a + 8 years = 4x

 x = 5a + 8 4
 Therefore, C’s age = 5x = 5 × (5a + 8) = 25a + 40 4 4
According to the question,

 25a + 40 – (4a + 8) = 20 4

25a + 40 – 16a – 32 = 80

9a = 72

a = 8 years

At present A, age = 4a + 8 = 40 years

B’s age = 5a + 8 = 48 years

 C’s age = 5 × 48 = 60 years 4

The required sum = 40 + 48 + 60 = 148 years

Hence, option B is correct.

##### You may also like to study

Are you looking for any of these?

quantitative aptitude for sbi po 2020 pdf

sbi po quantitative aptitude questions with answers pdf

quantitative aptitude questions with answers pdf for bank po 2020 exams

sbi po quantitative aptitude solved papers pdf

sbi po pre quantitative aptitude questions with answers pdf

quantitative aptitude questions with answers pdf ebook for sbi po 2020

quant quiz for sbi po 2020

bank po maths questions with solutions

sbi po 2020 maths question

bank maths questions with solutions

quantitative aptitude for sbi po pdf

sbi po maths questions with answers

Welcome to the www.smartkeeda.com, In this article we are going to practice different type of Miscellaneous Arithmetic Questions with Solution for SBI PO Pre 2020, These questions also important for other Bank exams like SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, NIACL, NABARD, LIC etc.

Its a very important topic for SBI PO Aspirants to practice. Miscellaneous Arithmetic  Questions are generally called Word problems which belongs Average, Percentage, Ratio and Proportion,  Profit and Loss, Compound Interest, Simple Interest etc.
This Article will you to understand what type question is being asked in the form miscellaneous in SBI PO Pre, SBI Clerk 2020 Exams. You will also get here Miscellanenous Quesiton for All Bank PO Exams 2020.

Here are the various links that refers to miscellaneous quiz for SBI PO Pre, In this link we will discuss word problems chapter individually one by one.

Average Question and answers for SBI PO Pre 2020

Profit and Loss Questions for SBI PO Pre 2020

Time and Work Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Probability Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Time and Distance Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Compound Interest Questions and Answer for SBI PO Pre 2020

Percentage Questions and Answer for SBI PO Pre 2020