Number Series Questions Quiz Online for SBI Clerk 2019 and IBPS Clerk 2019 with PDF at Smartkeeda

Directions : What will come in place of question mark (?) in the following series?
1
2     3     10     39     172     ?
» Explain it
B
Series Pattern  Given Series  
2 2  
2 × 1 + 1 = 3 3  
3 × 2 + 4 = 10 10  
10 × 3 + 9 = 39 39  
39 × 4 + 16 = 172 172  
172 × 5 + 25 = 885 885

Hence, option (B) is correct.
2
4     2     3     7.5     26.25     ?
» Explain it
C
Series Pattern  Given Series  
4 4  
4 × 0.5 = 2 2  
2 × 1.5 = 3 3  
3 × 2.5 = 7.5 7.5  
7.5 × 3.5 = 26.25 26.25  
26.25 × 4.5 = 118.125 118.125

Hence, option (C) is correct.
3
15     16     20     29     45     70     106     ?
» Explain it
D
Series Pattern  Given Series  
15 15  
15 + 1 = 16 16  
16 + 4 = 20 20  
20 + 9 = 29 29  
29 + 16 = 45 45  
45 + 25 = 70 70  
70 + 36 = 106 106  
106 + 49 = 155 155

Hence, option (D) is correct.
4
842     ?     2402     3480     4762
» Explain it
A
Series Pattern  Given Series  
292 + 1 = 842 842  
392 – 1 = 1520 1520
492 + 1 = 2402 2402  
592 – 1 = 3480 3480  
692 + 1 = 4762 4762  

Hence, option (A) is correct.
5
1     9     36     100     225     ?
» Explain it
C
Series Pattern  Given Series  
1 1  
1 + 23 = 9 9  
9 + 33 = 36 36  
36 + 43 = 100 100  
100 + 53 = 225 225  
225 + 63 = 441 441

Hence, option (C) is correct.

Number Series Questions Quiz for SBI Clerk, IBPS Clerk

 
Are you looking for any of these?
 
  • number series for sbi clerk 2019 pdf
  • number series questions
  • number series question and answer
  • number series for sbi clerk pdf download
  • number series in sbi clerk
  • pdf of number series for sbi clerk
  • questions on number series for sbi clerk
  • number series for sbi clerk pdf
  • test series for sbi clerk prelims
  • number series questions for sbi clerk
  • number series quiz for sbi clerk
  • number series questions for sbi clerk pdf
  • number series questions for sbi clerk exam
  • number series questions for sbi clerk 2019 pdf
  • number series quiz for sbi clerk 2019
  • number series tricks for sbi clerk
  • number series questions with solution for sbi clerk
  • number series for sbi clerk 2019
 
Folks! In this Number series for SBI Clerk 2019, we are going to talk about different kinds of Number Series Question which are frequently asked in SBI Clerk Pre and other Bank Clerk Pre Exams. Frankly speaking, we have been witnessing a lot of change in pattern of questions specifically in Bank Exams and Number Series Questions can fetch you good marks in this every changing pattern of Bank Exams. It is very much probable that you see the major portion of SBI Clerk 2019 and SBI Clerk Mains 2019 exams covered with Number series questions.
 
A numerical series is given in which a number is wrongly placed. You are asked to identify that particular next term. A complete numerical series is followed by an incomplete numerical series. You need to solve that incomplete numerical series in the same pattern in which the complete numerical series is given.
 
Different types of Number Series are being asked in IBPS Clerk, SBI Clerk and NIACL:
 
The most common patterns followed by number series are:
 
1. Series consisting of Perfect Squares:
 
A series based on Perfect squares is most of the times based on the perfect squares of the numbers in a specific order & generally one of the numbers is missing in this type of series.
 
Ex:  324, 361, 400, 441,?
 
Sol: 324 = 182 , 361 = 192, 400 = 202, 441 = 212, 484 = 222
 
2. Perfect Cube Series:
 
It is based on the cubes of numbers in a particular order and one of the  numbers is missing in the series.
 
Ex: 512, 729, 1000,?
 
Sol: 83, 93, 103, 113
 
To solve Number Series Questions Quiz with Answers for SBI Clerk 2019 and other Banking & Insurance Exams like SBI, IBPS, NABARD & RBI Grade B, NIACL, and LIC, you need to brush up your pattern skills; you need to observe pattern faster and accurately than others. The difficult Pattern Number Series should be solved within 1-1-2 minutes. Moderate level number series should not consume more than 40-55 seconds of the time and easy number series should be finished within 35 seconds.
 
At Smartkeeda you can attempt Easy to High Level Number Series quizzes and download (DI) PDF for free. You can also practice Wrong term series quizzes, Missing Term Series Questions for SBI Clerk Pre 2019 Exam.
 
Here are the some more types of number series pattern detailed solutions for SBI Clerk Pre 2019.
 
3. Geometric Series based series for IBPS Clerk Pre and SBI Clerk 2019:
 
It is based on either descending or ascending order of numbers and each successive number is obtained by dividing or multiplying the previous number by a specific number.
 
Ex: 4, 36, 324, 2916    ?
 
Sol: 4 x 9 = 36, 36 x 9 = 324, 324 x 9 = 2916, 2916 x 9 = 26244.
 
4. Arithmetic Series for SBI Clerk Pre 2019 and IBPS Clerk Pre 2019 with Explanation:
It consists of a series in which the next term is obtained by adding/subtracting a constant number to its previous term. Example: 4, 9, 14, 19, 24, 29, 34 in which the number to be added to get the new number is 5. Now, we get an arithmetic sequence 2,3,4,5.
Two-stage Type Series:
 
In a two step Arithmetic series, the differences of consecutive numbers themselves form an arithmetic series.
Ex: 1, 3, 6, 10, 15.....
Sol: 3 - 1 = 2, 6 - 3 = 3, 10 - 6 = 4, 15 - 10 = 5....
Now, we get an arithmetic sequence 2, 3, 4, 5
 
5. Mixed Series for SBI Clerk 2019 with Explanation:
 
This particular type of series may have more than one pattern arranged in a single series or it may have been created according to any of the unorthodox rules.
 
Ex: 10, 22, 46, 94, 190,?
Sol:
10 x 2 = 20 +2 = 22,
22 x 2 = 44 + 2 = 46,
46 x 2 = 92 + 2 = 94,
94 x 2 = 188 + 2 = 190,
190 x 2 = 380 + 2 = 382.
 
So the missing number is 382.
 
6. Arithmetic –Geometric Series for SBI Clerk 2019:
 
As the name suggests, Arithmetic –Geometric series is formed by a peculiar combination of Arithmetic and Geometric series. An important property of Arithmetic- Geometric series is that the differences of consecutive terms are in Geometric Sequence they have seen in LIC AAO, LIC AAO, IBPS Clerk, SBI Clerk, NIACL and LIC Exams.
 
Ex: 1, 4, 8, 11, 22, 25, ?
 
Sol : Series Type +3 , X2 ( i.e Arithmetic and Geometric Mixing)
1 + 3 = 4, 4 X 2 = 8, 8 + 3 = 11, 11 X 2 = 22, 22 + 3 = 25, 25 X 2 = 50
 
Geometric - Arithmetic Series is the reverse of Arithmetic - Geometric Series. The differences of suggestive terms are in Arithmetic Series is being asked LIC AAO and SBI Clerk 2019 Exam.
 
Ex: 1, 2, 6, 36, 44, 440, ?
 
Sol: Series Type - × 2, + 4, × 6, +8 , × 10
1 × 2 = 2, 2 + 4 = 6, 6 × 6 = 36, 36 + 8 = 44, 44 × 10 = 440, 440 + 12 = 452
 
7. Twin/Alternate Number Series for SBI Clerk 2019:
 
As the name of the series specifies, this type of series may consist of two series combined into a single series. The alternating terms of this series may form an independent series in itself.
 
Ex: 3, 4, 8, 10, 13, 16 ? ?
 
Sol: As we can see, there are two series formed
 
Series 1: 3, 8, 13 with a common difference of 5
 
Series 2: 4, 10, 16 with a common difference of 6
 
So, next two terms of the series should be 18 & 22 respectively.
 
I hope this Number Series for SBI Clerk 2019 will help you to attempt more Number Series in Bank Clerk Pre, Bank Clerk mains and Insurance Exams. If you want to practice a mock test for IBPS Clerk, SBI Clerk Pre, NIACL, LIC, SSC CGL and other government job exams. You can go to the Best Test Series of Bank and SSC Exams at Testzone. At Testzone you will get high quality test at low cost.
 
Regards,
Team Smartkeeda