Number Series Questions Quiz with PDF for RBI Assistant, SBI Clerk Pre 2020, IBPS Clerk Pre, IBPS RRB at Smartkeeda

Directions : What will come in place of question mark (?) in the following series?
1
1240,  1140,  1019,   875,   706,   ?
» Explain it
C
Series Pattern  Given Series  
1240 1240  
1240 – 102 = 1140 1140  
1140 – 112 = 1019 1019  
1019 – 122 = 875 875  
855 – 132 = 706 706  
706 – 142 = 510 510

Hence, option (C) is correct.
2
0,  10,  47,   129,   274,   ?
» Explain it
D
Series Pattern  Given Series  
0 0  
0 + (32 + 1) =  10 10  
10 + (62 + 1) =  47 47  
47 + (92 + 1) =  129 129  
129 + (122 + 1) =  274 274  
274 + (152 + 1) =  500 500

Hence, option (D) is correct.
3
70,  82,  106,   142,   190,   ?
» Explain it
B
Series Pattern  Given Series  
70 70  
70 + 12 = 82 82  
82 + 24 = 106 106  
106 + 36 = 142 142  
142 + 48 = 190 190  
190 + 60 = 250 250

Hence, option (B) is correct.
4
121,  120,  124,   115,   131,   ?
» Explain it
A
Series Pattern  Given Series  
121 121  
121 – 12 = 120 120  
120 + 22 = 124 124  
124 – 32 = 115 115  
115 + 42 = 131 131  
131 – 52 = 106 106

Hence, option (A) is correct.
5
243,   81,    54,     54,    72,    ?
» Explain it
C
Series Pattern  Given Series  
243 243  
243 × (1/3) = 81 81  
81 × (2/3) = 54 54  
54 × (3/3) = 54 54  
54 × (4/3) = 72 72  
72 × (5/3) = 120 120

Hence, option (C) is correct.

Number Series Questions Quiz for RBI Assistant, SBI Clerk 2020, IBPS Clerk

 
Are you looking for any of these?
 
  • number series for sbi clerk 2020 pdf
  • number series questions
  • number series for rbi assistant
  • number series question and answer
  • number series for sbi clerk pdf download
  • number series in sbi clerk
  • pdf of number series for sbi clerk
  • questions on number series for sbi clerk
  • number series for sbi clerk pdf
  • test series for sbi clerk prelims
  • mock test number series
  • number series questions for sbi clerk
  • number series quiz for sbi clerk
  • number series questions for rbi assistant
  • number series questions for sbi clerk pdf
  • number series questions for sbi clerk exam
  • number series questions for sbi clerk 2020 pdf
  • number series pdf for rbi assistant
  • number series quiz for sbi clerk 2020
  • number series tricks for sbi clerk
  • number series questions with solution for sbi clerk
  • number series for sbi clerk 2020
 
Folks! In this Number series for SBI Clerk 2020, we are going to talk about different kinds of Number Series Question which are frequently asked in SBI Clerk Pre and RBI Assistant 2020 other Bank Clerk Pre Exams. Frankly speaking, we have been witnessing a lot of change in pattern of questions specifically in Bank Exams and Number Series Questions can fetch you good marks in this every changing pattern of Bank Exams. It is very much probable that you see the major portion of SBI Clerk 2020 and SBI Clerk Mains 2020 exams covered with Number series questions. for RBI Assistant.

A numerical series is given in which a number is wrongly placed. You are asked to identify that particular next term. A complete numerical series is followed by an incomplete numerical series. You need to solve that incomplete numerical series in the same pattern in which the complete numerical series is given.
 
Different types of Number Series are being asked in IBPS Clerk, SBI Clerk, RBI Assistant and NIACL:
 
The most common patterns followed by number series are:
 
1. Series consisting of Perfect Squares:
 
A series based on Perfect squares is most of the times based on the perfect squares of the numbers in a specific order & generally one of the numbers is missing in this type of series.
 
Ex:  324, 361, 400, 441,?
 
Sol: 324 = 182 , 361 = 192, 400 = 202, 441 = 212, 484 = 222
 
2. Perfect Cube Series:
 
It is based on the cubes of numbers in a particular order and one of the  numbers is missing in the series.
 
Ex: 512, 729, 1000,?
 
Sol: 83, 93, 103, 113
 
To solve Number Series Questions Quiz with Answers for SBI Clerk, RBI Assistant 2020 and other Banking & Insurance Exams like SBI, IBPS, NABARD & RBI Grade B, NIACL, and LIC, you need to brush up your pattern skills; you need to observe pattern faster and accurately than others. The difficult Pattern Number Series should be solved within 1-1-2 minutes. Moderate level number series should not consume more than 40-55 seconds of the time and easy number series should be finished within 35 seconds.
 
At Smartkeeda you can attempt Easy to High Level Number Series quizzes and download (DI) PDF for free. You can also practice Wrong term series quizzes, Missing Term Series Questions for SBI Clerk Pre and RBI Assistant 2020 Exam.
 
Here are the some more types of number series pattern detailed solutions for SBI Clerk Pre 2020.
 
3. Geometric Series based series for RBI Assistant, IBPS Clerk Pre and SBI Clerk 2020:
 
It is based on either descending or ascending order of numbers and each successive number is obtained by dividing or multiplying the previous number by a specific number.
 
Ex: 4, 36, 324, 2916    ?
 
Sol: 4 x 9 = 36, 36 x 9 = 324, 324 x 9 = 2916, 2916 x 9 = 26244.
 
4. Arithmetic Series for RBI Assistant, SBI Clerk Pre 2020 and IBPS Clerk Pre 2020 with Explanation:
It consists of a series in which the next term is obtained by adding/subtracting a constant number to its previous term. Example: 4, 9, 14, 19, 24, 29, 34 in which the number to be added to get the new number is 5. Now, we get an arithmetic sequence 2,3,4,5.
Two-stage Type Series:
 
In a two step Arithmetic series, the differences of consecutive numbers themselves form an arithmetic series.
Ex: 1, 3, 6, 10, 15.....
Sol: 3 - 1 = 2, 6 - 3 = 3, 10 - 6 = 4, 15 - 10 = 5....
Now, we get an arithmetic sequence 2, 3, 4, 5
 
5. Mixed Series for RBI Assistant, SBI Clerk 2020 with Explanation:
 
This particular type of series may have more than one pattern arranged in a single series or it may have been created according to any of the unorthodox rules.
 
Ex: 10, 22, 46, 94, 190,?
Sol:
10 x 2 = 20 +2 = 22,
22 x 2 = 44 + 2 = 46,
46 x 2 = 92 + 2 = 94,
94 x 2 = 188 + 2 = 190,
190 x 2 = 380 + 2 = 382.
 
So the missing number is 382.
 
6. Arithmetic –Geometric Series for SBI Clerk 2020:
 
As the name suggests, Arithmetic –Geometric series is formed by a peculiar combination of Arithmetic and Geometric series. An important property of Arithmetic- Geometric series is that the differences of consecutive terms are in Geometric Sequence they have seen in LIC AAO, LIC AAO, IBPS Clerk, SBI Clerk, NIACL and LIC Exams.
 
Ex: 1, 4, 8, 11, 22, 25, ?
 
Sol : Series Type +3 , X2 ( i.e Arithmetic and Geometric Mixing)
1 + 3 = 4, 4 X 2 = 8, 8 + 3 = 11, 11 X 2 = 22, 22 + 3 = 25, 25 X 2 = 50
 
Geometric - Arithmetic Series is the reverse of Arithmetic - Geometric Series. The differences of suggestive terms are in Arithmetic Series is being asked LIC AAO , RBI Assistant and SBI Clerk 2020 Exam.
 
Ex: 1, 2, 6, 36, 44, 440, ?
 
Sol: Series Type - × 2, + 4, × 6, +8 , × 10

1 × 2 = 2, 2 + 4 = 6, 6 × 6 = 36, 36 + 8 = 44, 44 × 10 = 440, 440 + 12 = 452
 
7. Twin/Alternate Number Series for SBI Clerk 2020:
 
As the name of the series specifies, this type of series may consist of two series combined into a single series. The alternating terms of this series may form an independent series in itself.
 
Ex: 3, 4, 8, 10, 13, 16 ? ?
 
Sol: As we can see, there are two series formed
 
Series 1: 3, 8, 13 with a common difference of 5
 
Series 2: 4, 10, 16 with a common difference of 6
 
So, next two terms of the series should be 18 & 22 respectively.
 
I hope this Number Series for SBI Clerk 2020 will help you to attempt more Number Series in Bank Clerk Pre, Bank Clerk mains and Insurance Exams. If you want to practice a mock test for IBPS Clerk, RBI Assistant, NIACL, LIC, SSC CGL and other government job exams. You can go to the Best Test Series of Bank and SSC Exams at Testzone. At Testzone you will get high quality test at low cost.

Looking for Best Test Series for RBI Assistant? Take at Testzone.


Regards,
Team Smartkeeda