Join Testzone, Smartkeeda’s Test Series Platform for:

Direction : Read the following questions carefully and answer them.
1
In a college Anjana scored 80 marks out of 150 in History and 95 marks out of 120 in English. If she wants to score 70% marks in 3 subjects, find the minimum marks she should score in Geography out of 100.
» Explain it
E
Total maximum marks = 100 + 120 + 150 = 370

Total marks in History and English = 95 + 80 = 175

Total marks required by her to get 70% = 370 × 70% = 259

So, she needs 259 – 175 = 84 marks to score 70%.

Hence, option E is correct.
2
What percentage of the whole week does Pirkandu spend in office, if his office hours are 9 am to 5 pm from Monday to Friday?
» Explain it
A
Total number of hours in a week = 24 × 7 hrs

Hours spend by Pirkandu = 5 × 8 hrs

Required percentage =  5 × 8 hrs  × 100
24 × 7 hrs

= 23.80%

Hence, option (A) is correct.

3
Anuj and Meetu work in a shop and Anuj's salary is 5/6th of the salary of Meetu. They spend same money of Rs 2000 and after that save all the money. Find the salary of Anuj and Meetu if the ratio of their savings is 4 : 5.
» Explain it
A
Let Meetu's salary = Rs x

Anuj's salary = Rs 5x/ 6

According to the question,

5x/ 6 – 2000 : x – 2000 = 4 : 5

5 (5x/ 6 – 2000) = 4 (x – 2000)

25x/ 6 – 10000 = 4x – 8000

25x/ 6 – 4x = 10000 – 8000

x/ 6 = 2000

x = 12000

Anuj's salary = Rs 10000, Meetu's salary = Rs 12000

Hence, option A is correct.
4
The price of two apples X and Y are in the ratio of 2 : 3. X's price increased by 20% and the total price of X and Y together becomes Rs 175.5, with an increase of 17%. By what percent the price of Y increased?
» Explain it
D
After increment price of X and Y together = Rs 175.5

Price before increment =  175.5  × 100 = Rs 150
117

Price of apple X =  150  × 2 = Rs 60
5

Price of apple Y =  150  × 3 = Rs 90
5


X's price increased by 20%, X's price = 60 × 120% = Rs 72


Y's new price = Rs.(175.5 – 72) = Rs.103.5

Y's price increased by  103.5 – 90  × 100 = 15%
90


Hence, option D is correct.

5
A man earns x% on the first Rs. 2,000 and y% on the rest of his income. If he earns Rs. 700 from Rs. 4,000 and Rs. 900 from Rs. 5,000 of income, find x%.
» Explain it
C
As per the given information, two equations can be written

2000 ( x )  + 2000  ( y )  = 700      ...(i)
100 100

2000 ( x )  + 3000  ( y )  = 900     ...(ii)
100 100


The equations can be simplified to

x + y = 35

and 2x + 3y = 90.

After Solving these equation, we get

x = 15%

Hence, option (C) is correct.