Quantitative Aptitude for IBPS PO Pre 2019 and Download PDF For Free at Smartkeeda

Directions: Study the following question carefully and choose the right answer given beside.
1
Shyam and Ram entered into a partnership with investment in the ratio 3 : 2 respectively. Among them, Ram is the working partner for which he gets 10% of the profit and Shyam is the sleeping partner. If at the end of one year they earned a profit of Rs. 75000 out of which 5% goes to the charity. Find the share of  Ram in the profit.
» Explain it
B
Amount goes to charity =  5  × 75000 = Rs. 3750
100

Amount goes to Ram as a working partner
 
10  × 75000 = Rs. 7500
100

Remaining amount = Rs. (75000 – 3750 – 7500) = Rs. 63750
 
Share of Ram in the remaining profit =  2  × 63750 = Rs. 25500
5

Total share of Ram = Rs. (7500 + 25500) = Rs. 33000

Hence, option B is correct.
 
2
The average height of 3 boys Bikesh, Sam and Suhas is 208/3 inches while the average height of Bikesh, Vihal and Rakesh is 203/3 inches. What is the average height of Bikesh, Sam, Suhas, Vihal and Rakesh?
» Explain it
E
Height of 3 boys Bikesh, Sam and Suhas is

208  × 3 = 208 inches.
3

Height of Bikesh, Vihal and Rakesh is
 
203  × 3 = 203 inches.
3
 
With the help of this information, the height of 5 boys cannot be determined.

Hence, option (E) is correct.
 
3
The speed of current is 5 km/h. What will be the respective downstream speed and upstream speed of a boy rowing a boat, if one third of the distance covered going downstream in a certain time is equal to the distance covered going upstream in the same time.
» Explain it
A
Let the speed of boy in still water be X km/h

And the speed of current is given = 5 km/h

Downstream speed = (X + 5) km/h

Upstream speed = (X – 5) km/h

Let time be ‘t’ hours.

⇒  (X + 5) t  =  (X – 5) t
3

⇒ X + 5 = 3X – 15

⇒ 2X = 20

⇒ X = 10 km/h

Downstream speed = 10 + 5 = 15 km/h

Upstream speed = 10 – 5 = 5 km/h

Hence, option A is correct.
 
4
Ankur, Bhanu and Chatur can finish an assignment in their company together in 20 days. They started the assignment together and Ankur left it after first 6 days. After next 4 days, Bhanu also left the assignment. Then Chatur completed the remaining three fifth of the assignment in 72 days. How many days would Bhanu alone take to finish the whole assignment?
» Explain it
D
Given :

Chatur complete  ( 3 ) th  of assignment in 72 days
5  

Therefore,

Chatur could complete the whole assignment in
 
72 × 5  = 120 days
3

Now,

(Ankur + Bhanu + Chatur) worked for 6 days.

So,
Parts of assignment completed in first six days =  6
20

Now, according to the question

(Bhanu + Chatur) worked for 4 days

So,
 
Parts of assignment completed in these four days
 
= 1 –  ( 3  +  6 )  = 1 –  9  =  1
5 20 10 10

Therefore,
 
(Bhanu + Chatur) could complete the whole assignment in (10 × 4) = 40 days

Let Bhanu could complete the whole assignment working alone in x days. Therefore,
 
1  +  1  =  1
x 120 40

40 (120 + x) = 120x

120x – 40x = 4800

x = 60

Hence, this is the required solution.

Therefore, option D is correct.
 
5
Rajeev’s present age is 100/3 % of his father’s age and his father’s age is half of Rajeev’s grandfather’s age. The average of the present ages of all of them is 110/3 years. What was the ratio of their ages 10 years ago?
» Explain it
B
Let Rajeev’s present age = x

His father’s present age = 3x

Grandfather’s present age = 6x

⇒  x + 3x + 6x  =  110
3 3

⇒ 10x = 110

⇒ x = 11

Rajeev’s present age = 11 years

10 years ago Rajeev’s age = 1 year

His father’s present age = 33 years

10 years ago = 23 years

His grandfather’s present age = 66 years

10 years ago = 56 years

Required ratio = 1: 23: 56

Hence, option B is correct.