Things to know about Simplification with Important Questions, PDF, Quiz for Bank and Insurance Exams

Hello Aspirants,
 
In this article “Simplification Questions”, we discuss all the information regarding Simplification, and it's types and their importance in all the government exams like SBI PO, IBPS PO, LIC Assistant, NIACL, RBI Assistant, IBPS Clerk, SBI Clerk, RRB Scale 1, and RRB Office Assistant. So in this article we will cover the given below topics:
 

What is Simplification?

In simple words Simplification is a mathematical expression which can be solved by using BODMAS rule. More details you will get to know by going through this article.

Types of Simplification Questions:

In banking and insurance exams Simplification is basically two types first one is ‘Find the exact value of question mark’ and other one is ‘Find the approximate value of question mark’ as you can see below in the example 

Simplification Type 1: √325 × √255 + 15% of 524 = ?

Simplification Type 2: ? % of (17895.35 – 16764.10) = 102 + 92

Simplification Questions

Importance of Simplification Questions:

Simplification is the most important topic among Bank and Insurance exams it has 95% chances to appear in every Pre level exams either it is Bank PO Pre or Bank Clerk Pre. But the difference is that in Bank PO Pre level like SBI PO Pre, IBPS PO Pre, RRB Scale 1 Pre and Insurance Exams like LIC AAO, EPFO only five to six questions can be asked and in Bank Clerk Pre level like SBI Clerk Pre, IBPS Clerk Pre, RBI Assistant Pre, LIC Assistant Pre, RRB Assistant around eight 10 questions can be asked. So it’s important for both the exams.

How to Solve Simplification Questions?

Simplification Questions required the use of one formula, Number Tables, Square and Cube roots of numbers. It follows BODMAS rule, each and every expression of Simplification Questions follows it. You can’t solve Simplification Questions without Bracket of Division Multiplication Addition and Subtraction (BODMAS). In Bank and Insurance Exams either it is Bank PO level or Bank Clerk level it takes only three to four minutes to solve five questions. But it’s not easy for beginners. If you just started your Bank and Insurance Exams preparation, you need to brush up your calculation skills; you need to perform calculations faster and accurately than others. Once you become a master of calculation you can solve Simplification Questions in just three to four minutes easily. 

Simplification Questions PDF:

Here you will get 20 important Quizzes link in the form of PDF and so you can download Simplification PDF and practice in offline mode as well. 


Quiz 1 Quiz 2 Quiz 3
Quiz 4 Quiz 5 Quiz 6
Quiz 7 Quiz 8 Quiz 9
Quiz 10 Quiz 11 Quiz 12
Quiz 13 Quiz 14 Quiz 15
Quiz 16 Quiz 17 Quiz 18
Quiz 19 Quiz 20 Quiz 21

Simplification PDF

Simplification Questions for Bank Clerk Exams:

It is very common to see ten to fifteen Simplification Questions in bank clerk exams like SBI Clerk Pre, IBPS Clerk Pre, RRB Assistant, RBI Assistant, LIC Assistant. In the given below questions you can see what kind of Simplification Questions can be asked, what is the level of difficulty of clerk pre exams, pattern of questions.

1.  235.355 + 533.232 – 555.33 + 333.222 = ? – 55.333

Solution : 

235.355 + 533.232 – 555.33 + 333.222 = ? – 55.333
 
⇒ 235.355 + 533.232 – 555.33 + 333.222 + 55.333 = ?
 
⇒ 601.81
 
2.   133.223 + 222.32 + 32.2 + 111.02 = ?

Solution : 

133.223 + 222.32 + 32.2 + 111.02 = ? 

? = 498.763

3.      272.5 × ((243)3)? = 322.5
 
Solution :

272.5 × ((243)3)? = 322.5
 
or, (33)2.5 × ((35)3)= 322.5
 
or, ((3)15)= 322.5  × (3)-7.5 
 
Base are the same, so we can compare the powers
 
or, 15 × ? = 22.5 – 7.5
 
or, 15 × ? = 15
 
or, ? = 1
 
4.    6.3 × 9.8 ÷ √196 × 0.15 + 1.331 = ?3 + 0.6615

Solution : 

6.3 × 9.8 ÷ √196 × 0.15 + 1.331 = ?3 + 0.6615
 
63 × 98 × 15  +  1.331 – 0.6615 = ?3
14 × 10000

0.6615 + 1.331 – 0.6615 = ?3

?3 = 1.331
 
? = 1.1

5.    28.57% of 3780 = 676 × ? × 512 ÷ 104

Solution : 

28.57% of 3780 = 676 × ? × 512 ÷ 104
 
3780 ×  2  = 26 × ? ×  8
7 104

540 × 2 = ? × 2
 
? = 540

Simplification Questions for Bank PO Exams:

In Bank PO exams like SBI PO Pre, IBPS PO Pre, RRB Scale 1 Pre and IBPS SO Pre etc around five to six questions can be asked. Few examples of Simplification Questions with Explanation are given below:


1.    11.11% of 27.27% of 8.33% of 3564 = ?

Solution : 

11.11% of 27.27% of 8.33% of 3564 = ?

? =  1  ×  3  ×  1  × 3564 = 9  
9 11 12

2.     (38 + 8) × (88 + 78) – 98 = ?

Solution : 

(38 + 8) × (88 + 78) – 98 = ?

⇒  [8 × 4 × 8 × 15] – 98

⇒ [8 × 4 × 15] – 98 

⇒ 480 – 98 = 382 

3.      11.11% of 27.27% of 8.33% of 3564 = ?

Solution : 

11.11% of 27.27% of 8.33% of 3564 = ?

? =  1  ×  3  ×  1  × 3564 = 9  
9 11 12
  
4.    1665 ÷ 37 ×  1  of 22 + 102 = ?
3

Solution : 

1665  ×  22  + 100 = 45 ×  22  + 100
37 3 3

= 15 × 22 + 100

= 330 + 100 = 430

5.       37249 × 2809 – (87)2 = (?)2 + (48)2 – 5

Solution :

37249 × 2809 – (87)2 = (?)2 + (48)2 – 5

⇒ 193 × 53 – 7569 = (?)+ 2304 – 5 
 
⇒ 10229 – 7569 = (?)+ 2299 
 
⇒ 2660 = (?)+ 2299 
 
⇒ (?)= 2660 – 2299 
 
⇒ (?)2 = 361
 
⇒ ? = 19

Simplification Questions for Bank and Insurance Exams

Simplification Questions for Insurance Exams:

Simplification Questions in Insurance exams are the same like Bank PO and Bank Clerk exams, it also follows the same pattern of Bank PO Pre for officer level exams like LIC AAO and LIC Assistant follows bank clerk level pattern.
 
1.   33.33% of 180 + 66.67% of 321 = ? of 548

Solution : 

33.33% of 180 + 66.67% of 321 = ? of 548

⇒  1  of 180 +  2  of 321 = ? of 548
3 3

⇒  60 + 214 = ? × 548

⇒  274 = ? × 548

⇒ ? =  274  =  1  
548 2

2.       11449 × 6241 – (54)2 = ? + (74)2

Solution :

11449 × 6241 – (54)2 = ? + (74)2

⇒ 107 × 79 – 2916 = ? + 5476

⇒ 8453 – 2916 – 5476 = ?

⇒ 61 = ?

⇒ ? = 612 = 3721

3.       (4)3 + (12)3 + ? = 502 × 4 

Solution : 

43 +123 + ? = 502 × 4 
 
64 + 1728 + ? = 2008 
 
? = 2008 – 1792 = 216 
 
? = 216 

4.       ?% of (584 – 244) = (9)2 + 21

Solution : 

?% of (584.4 – 244.2) = (9)2 + 21

Or,   ? × 340  = 81 + 21 = 102
100

∴   ? =  102 × 100  = 30
340

5.       248.44 – 43.28 + 54.86 – 12.24 + 120.22 = 25% of ?

248.44 + 54.86 + 120.22 – 43.28 – 12.24 = ?

? = 423.52 – 55.52 = 368 = 25 × ?
100

? = 368 × 4 = 1472

Simplification Questions for IBPS RRB Exams:

In all IBPS RRB Exams either it is RRB PO or you can say RRB Officer Scale 1 or RRB Assistant around ten to fifteen questions can be asked with easy level of difficulty as you can see below in examples.
 

1.     11.5% of 288 – ?% of 150 = – 1016.88

Solution : 

248.44 + 54.86 + 120.22 – 43.28 – 12.24 = ?

? = 423.52 – 55.52 = 368 = 25 × ?
100

? = 368 × 4 = 1472

2.       (7657.63 + 2587.97 – 8876.6) × (5741.65 – 1981.22 – 1975.43) = ?2 × 289

Solution : 

(7657.63 + 2587.97 – 8876.6) × (5741.65 – 1981.22 – 1975.43) = ?2 × 289
 
(10245.6 – 8876.6) × (5741.65 – 3956.65) = ?2 × 17
 
1369 × 1785 = ?2 × 17
 
?2 = 1369 × 105
 
?2 = 37 × 37 × 5 × 3 × 7
 
? = 37 105

3.        (7770 ÷ 70) + (1500 ÷ 25) + (1008 ÷ 28) + 2152 = ?

Solution : 

? = (7770 ÷ 70) + (1500 ÷ 25) + (1008 ÷ 28) + 2152
 
= 111 + 60 + 36 + 2152 = 2359

4.       (0.2)3 × 200 ÷ 2000 of (0.2)2 = ?

Solution :

= (0.2)3 × 200 ÷ 2000 of (0.2)2

Applying the BODMAS, we get

= (0.2)3 × 200 ÷ (2000 × 0.2 × 0.2)

=   0.2 × 0.2 × 0.2 × 200
2000 × 0.2 × 0.2

=   2 × 2 × 2 × 200
2000 × 2 × 2 × 10

=   2  =  2  =  1
100 100 50

5.         ? – 784 = 6 × 324

Solution : 

? – 784 = 6 × 324

or, ? = 6 × 18 + 28

or, 108 + 28 = 136

We hope this article cleared your all thought regarding “Simplification Questions”, if you still have any doubt regarding Simplification please feel free to contact us at support@smartkeeda.com. Please follow us on:
 
Telegram: Smartkeedaofficial
 
Join FB Group: Smartkeeda official Group
 
Download APP: Smartkeeda APP
 
Happy Learning and Keep practicing soon you will achieve your goal.
 
Regards,
Team Smartkeeda