Direction : Study the following bar chart carefully and answer the questions given beside.

The following graph gives the percentage of profit earned by two Companies X and Y

1
If the expenditures of Company X and Y in 2015 were equal and the total income of the two companies in 2015 was Rs. 348 crores, what was the total profit of the two Companies together in 2015?
» Explain it
D
%Profit =  Income – Expenditure  × 100
Expenditure

Let the expenditures of each companies X and Y in 2015 be Rs. x crores.

Income of Company X in 2015 be Rs. z crores.

Income of Company Y in 2015 = Rs. (348 – z) crores.

For company X
50 =  z – x  × 100
x

→ z = 1.5x ---------- (1)

For company Y
 
40 =  348 – z – x  × 100 ----------- (2)
x

Solving (1) and (2), we get x = 120 and z = 180

Total expenditure of Companies X and Y in 2015 = 2x = Rs. 240 crores.

Total income of Companies X and Y in 2015 = Rs. 348 crores.

Total profit = Rs. (348 – 240) crores = Rs. 108 crores.

Hence, option (D) is correct.
 
2
The expenditures of two Companies X and Y in 2017 were in the ratio of 1: 2 respectively. What was the respective ratio of their incomes in 2017?
» Explain it
B
Let the expenditures of company X and Y be x and 2x respectively

Let the income of X be E1

Let the income of Y be E2

For company X

45 =  E1 – x  × 100
x

E1 145 x
100

For company Y
65 =  E2 – 2x  × 100
2x

E2 165 x
50

Ratio of incomes =  E1  =  145  ×  50  =  29 : 66
E2 100 165

Hence, option (B) is correct.

3
What is the percentage change in the profit % of company Y from 2014 to 2017? 
» Explain it
B
Profit % of company Y in 2017 = 65%

Change in profit % of company Y = 65 – 60 = 5%

Required % =  5  × 100 = 8.33%
60

Hence, option (B) is correct.

4
If the expenditure of Company Y in 2014 was Rs. 200 crores, what was its income in 2014?
» Explain it
C
%Profit =  Income – Expenditure  × 100
Expenditure

Profit percent of Company Y in 2014 = 60%

Let the income of Company Y in 2014 be Rs. x crores.
x – 200  × 100 = 60
200
x = 120 + 200 = 320

Income of Company Y in 2014 = Rs. 320 crores.

Hence, option (C) is correct.
 
5
If the incomes of two companies were equal in 2016, then what was the ratio of expenditure of Company X to that of Company Y in 2016?
» Explain it
D
Let the incomes of each of the two Companies X and Y in 2016 be Rs. x.

And let the expenditures of Companies X and Y in 2016 be E1 and E2 respectively.

Then, for Company X we have:

40 =  x – E1  × 100
E1

E1 100x
140

Also, for Company Y we have:
35 =  x – E2  × 100
E2

E2 100x
135

E1  = 135 : 140 = 27 : 28
E2

Hence, option (D) is correct.