   Direction: Study the data carefully and answer the questions given below:

The bar graph shows the number of 5 items sold by 3 different shops. Important for :
1
What is the ratio of the number of books sold by shop La and Na together to the number of pens sold by shop Pa and Na?
» Explain it
A
Number of books sold by shop La and Na = 105 + 110 = 215

Number of Pens sold by shop Pa and Na = 80 + 90 = 170

Ratio = 215 : 170 = 43 : 34

Hence, option A is correct.

2
If the total profit earned by all the shop by selling the eraser is Rs 735, find the total profit earned by Shop La and Shop Pa after selling the eraser. (If the cost price and selling price are equal for all the erasers.)
» Explain it
D
Total eraser sold by all the shops = 65 + 95 + 85 = 245

 Profit earned on 1 eraser = 735 = Rs. 3 245

Total eraser sold by Shop La and Shop Pa = 65 + 95 = 160

Required profit = 160 × 3 = Rs 480

Hence, option D is correct.

3
The number of pencil sold by Shop La and Shop Na together is approximately how much percentage more than the number of pen sold by Shop La?
» Explain it
D
Pencil sold by Shop La = 70

Pencil sold by Shop Na = 115

Pen sold by Shop La = 105

Required percentage

 = 70 + 115 – 105 × 100 105

 = 80 × 100 = 76.19% ≈ 75% 105

Hence, option D is correct.

4
Find the number of all the items sold by Shop Pa and Shop Na.
» Explain it
B
Total items sold by Shop Pa = 80 + 90 + 95 + 90 + 75 = 430

Total items sold by Shop Na = 110 + 115 + 85 + 80 + 90 = 480

Total items = 430 + 480 = 910

Hence, option B is correct.

5
The cost price of the drawing sheet sold by Shop Pa is Rs 12. If shopkeeper wants to earn 25% profit after giving 25% discount. Find the total discount given by Shop Pa after selling 4/5 of the drawing sheet.
» Explain it
E
Cost price of drawing sold by Shop Pa = Rs 12

Selling price = 12 × 125% = Rs 15

 Marked price = 15 × 100 = Rs 20 75

Discount = 20 – 15 = Rs 5

 Total discount = 75 × 4 × 5 5

= Rs 300

Hence, option E is correct.