# Tough Data Interpretation Bar Chart for Bank and Insurance Exams with PDF at Smartkeeda

Directions : Study the following bar chart carefully and answer the questions given beside.

The bar graphs provides information about the total number of subscribers of five different YouTube channels, total number of videos posted by each channel, and the average of number of views of each video till 31st May.

Total subscribers (in thousands)

Average of number of views for each video (in thousands)

Number of videos posted
Important for :
1
Another YouTube channel F has the subscribers equal to the average of number of subscribers of all the given 5 YouTube channels. If 36% of subscribers of channel F are males then find the difference between the number of male subscribers and the number of female subscribers of channel F.
» Explain it
C
Total subscribers of channel F

 = 120 + 142 + 98 + 85 + 116 = 561 = 112.2 thousand 5 5

Total male subscribers of channel F = 36% of 112200 = 40392

Total female subscribers of channel F = (112200 – 40392) = 71808

Required difference = (71808 – 40392) = 31416

Hence, option C is correct.
2
It is found that the total number of subscribers of channel B and channel E in the month of June was 180 thousand and 160 thousand, respectively. The number of male subscribers of channel B and channel E combined increases by 20% in June as compared to the total number of male subscribers of channel B and channel E combined till 31st May. If the total number of female subscribers of channel B and channel E combined till 31st May was 115 thousand, then find the increase in number of female subscribers of both channels combined in June as compared to the previous month.
» Explain it
C
Total number of subscribers of channel B and channel E together till May = (142 + 116) = 258 thousand

Total number of female subscribers of channel B and channel E together till May = 115 thousand

Total number of male subscribers of channel B and channel E together till May = (258 – 115) = 143 thousand

Total number of male subscribers of channel B and channel E together in June = 120% of 143000 = 171600

Total number of female subscribers of channel B and channel E together in June = [(180000 + 160000) – 171600] = 168400

Therefore, the total number of female subscribers of channel B and channel E together increased in the month of June = (168400 – 115000) = 53400

Hence, option C is correct.
3
Find the ratio of total views of all videos of channel D and channel E combined to the total views of all videos of channel B and channel C combined.
» Explain it
A
Total views of all videos of channel D = 160 × 27 = 4320 thousands

Total views of all videos of channel E = 240 × 25 = 6000 thousands

Total views of all videos of channel B = 198 × 63 = 12474 thousands

Total views of all videos of channel C = 140 × 48 = 6720 thousands

Required ratio = (4320 + 6000) : (12474 + 6720) = 10320 : 19194 = 1720 : 3199

Hence, option A is correct.
4
The ratio of the number of male subscribers to the number of female subscribers of channel D and channel E are 27 : 23 and 61 : 64, respectively. If 26% and 25% of male subscribers of channel D and channel E, respectively are below 20 years of age, then find the total number of male subscribers of channel D and channel E combined who are below 20 years of age.
» Explain it
A
Total number of male subscribers of channel D

 = 85000 × 27 = 45900 50

Total male subscribers of channel D who are below 20 years = 26% of 45900 = 11934

Total number of male subscribers of channel E
 = 116000 × 61 = 56608 125

Total male subscribers of channel E who are below 20 years = 25% of 56608 = 14152

Therefore, total numbers of male subscribers of channel D and channel E combined who are below 20 years of age = (11934 + 14152) = 26086

Hence, option A is correct.
5
The amount paid by YouTube per 1000 subscribers is Rs. 42 and per 10000 views is Rs. 85. Find the difference between the amount of money earned by channel A and channel B till 31st May.
» Explain it
C
The total amount of money earned by channel A through subscribers

 = 120000 × 42 = Rs. 5040 1000

The total amount of money earned by channel A through views
 = 210000 × 85 × 42 = Rs. 74970 10000

The total amount of money earned by channel A = Rs. (5040 + 74970) = Rs. 80010

The total amount of money earned by channel B through subscribers
 = 142000 × 42 = Rs. 5964 1000

The total amount of money earned by channel B through views
 = 198000 × 85 × 63 = Rs. 106029 10000

The total amount of money earned by channel B = Rs. (5964 + 106029) = Rs. 111993

Required difference = Rs. (111993 – 80010) = Rs. 31983

Hence, option C is correct.

### High Level DI for SBI PO Pre, SBI Clerk Mains, LIC AAO, CET

In this Data Interpretation for SBI PO 2021 we will discuss What is Data Interpretation, How it's important for Bank PO Pre Exams.

Are you looking for any of these?

• DI for CET

• quant questions for sbi po pre 2021

• data interpretation for ibps po pre 2021
• mains level di

• data interpretation for sbi clerk mains
• data interpretation for sbi po prelims 2021

• data interpretation asked in sbi po pre 2021

• quant quiz for sbi po pre 2021
• di questions for sbi po prelims

• bank clerk maths questions with solutions
• sbi po pre 2021 maths question

• bank maths questions with solutions
• di questions for sbi po
• sbi po pre maths questions with answers
What is Data Interpretation and how its useful for SBI PO PreRRB Clerk Pre 2021, SBI Clerk 2021, IBPS RRB  Scale I Pre 2021 etc

In our day-to-day life, data is reported in the newspapers, on television, and in magazines. The data involves business, government, sports and many other topics. It is represented in an organized fashion, making it easy to interpret what you hear and read in the media. Those set of problems is being asked in a different kind of form like Pie Chart di, Bar Chart di, Table Chart di, line chart di and info chart etc.

Now come back to the point data interpretation,  Data has to be well organized for it to be useful. This process of interpreting and analysing data to extract meaningful information from it is Data Interpretation. Solving DI problems involves the use of basic formulas and manipulation of numbers.

Data Interpretation is calculation-intensive. It consists of a myriad of graphs, charts and tables form which you have to glean and analyse data. The key to cracking this area is to quickly identify the key pieces of data that you require to work on the questions asked.

Problems in High Level Data Interpretation are probably the closest in resemblance to the kind of problems you will be dealing with as a manager. They test your decision-making ability and speed using the minimum possible data. They help you to draw conclusions from collected data, support decision making and contribute to the better process, product, and quality models.

Data Sufficiency problems involve testing your quantitative concepts. They usually take the form of a logical puzzle. Instead of solving a data sufficiency problem, all you need to do is determine if the given information is enough to solve the problem. To solve DI Questions for SBI PO Pre  Banking and Insurance Exams like RRB, IBPS, NABARD & RBI Grade B, NIACL, and LIC, you need to brush up your calculation skills; you need to perform calculations faster and accurately than others. Difficult Data interpretations should be solved within 10-12 minutes. The DI of moderate level should not consume more than 7-9 minutes of the time and easy DI's should be finished within 3.5-4 minutes.

In these, Data Interpretation Quizzes and PDF, you familiarized yourself with the key concepts and improved your problem-solving abilities. At Smartkeeda you will get Easy level data interpretation to High-level data interpretation at low cost. Practice and tests are important to optimize your preparation. First, take the quizzes regarding your exams and take a full mock test at Testzone to improve your problem-solving skills. Questions that have appeared in the previous SBI clerk exams are also a part of these quizzes. Go through them you can understand where the focus lies in an examination environment. The detailed solutions of the questions may provide some alternative strategies that can help you improve your speed and accuracy.