Direcitons: Study the following bar chart and table chart carefully and answer the questions given beside.
 
The given bar graph shows the speed (in km/h) of 2 persons while travelling by different vehicles.


 
The following table shows the percentage of distance traveled by both the persons A and B by different vehicles.

Vehicles Person A Person B
Car 24% 25%
Bus 18% 21%
Train 27% 23%
Bicycle 20% 16%
On foot 11% 15%
1
If person A travels 432 km by train, then what is the total time taken by person A to travel by bus and bicycle together?
» Explain it
B
Let total distance travelled by person A = X km

⇒ Given, X ×  27  = 432
100

⇒ X = 1600 km

Total time taken by person A to travel by bus and by bicycle:
⇒  1600 × 18  +  1600 × 20
45 × 100 25 × 100

⇒ 6.4 + 12.8

⇒ 19.2 hours

Hence, option (B) is correct.
 
2
If person B completes his journey by bus in 4 hours, then what is the total distance travelled by person B in his whole journey (approx)?
» Explain it
D
Let the total distance travelled by person B = Y km

The distance travelled by bus by person B = 55 × 4 = 220 km

Then, Y ×  21  = 220
100

⇒ Y =  220 × 100
21

⇒ Y = 1048 km (approx)

Hence, option (D) is correct.
 
3
If person A travelled 242 km on foot and person B travelled 625 km by car. Then what will be the difference between time taken by them to complete their journey by bus?
» Explain it
C
Let total distance travelled by person A = X km

And total distance travelled by person B = Y km

According to question –

⇒ X ×  11  = 242
100

⇒ X = 2200 km

And,
 
⇒ Y ×  25  = 625
100

⇒ Y = 2500 km

Distance travelled by bus by person A
= 2200 ×  18  = 396 km
100

Time taken by person A to complete his journey by bus
396  = 8.8 hours
45

Distance travelled by bus by person B
= 2500 ×  21  = 525 km
100

Time taken by person B to complete his journey by bus
525  = 9.545454 = 9.5 hours (approx)
55

Required difference = 9.5 – 8.8 = 0.7 hours

Hence, option (C) is correct.
 
4
What is the total time taken by person A (approximately) during his whole journey if he completes his journey on foot in 5.5 hours?
» Explain it
B
Let total distance travelled by person A during his whole journey = X km

Now distance travelled by person A on foot = 10 × 5.5 = 55 km

From question –

⇒ X ×  11  = 55
100
⇒ X = 500 km
Distance travelled by person A by car = 500 ×  24  = 120 km
100

Time taken by person A by travelling car =  120  = 3 hours
40

Distance travelled by person A by bus = 500 ×  18  = 90 km
100

Time taken by person A by travelling bus =  90  = 2 hours
45

Distance travelled by person A by train = 500 ×  27  =135 km
100

Time taken by person A by travelling train =  135  =1.6875 hours
80

Distance travelled by person A by bicycle = 500 ×  20  = 100 km
100

Time taken by person A by travelling bicycle =  100  = 4 hours
25

Required time = 5.5 + 3 + 2 + 1. 6875 + 4 = 16.1875 hours = 16.2 hours

Hence, option (B) is correct.
 
5
If person B completed his journey by train in 5.75 hours, then what is average of the distance travelled by him by car, by bus and by bicycle?
» Explain it
A
Let total distance travelled by person B = Y km

Now, distance travelled by train by person B = 60 × 5.75 = 345 km

From question-

⇒ Y ×  23  = 345
100
⇒ Y = 1500 km

Distance travelled by car by person B
= 1500 ×  25  = 375 km
100

Distance travelled by bus by person B
= 1500 ×  21  = 315 km
100

Distance travelled by bicycle by person B
= 1500 ×  16  = 240 km
100

Required average =  375 + 315 + 240  = 310 km
3

Hence, option (A) is correct.