Direction : Study the following line chart carefully and answer the questions given beside.

Distance (in km) travelled by three different buses in seven different days of a week

Important for :
1
Total distance travelled by all the buses on Monday is what percent of total distance travelled by all the buses on Wednesday.
» Explain it
B
Total distance travelled by all the buses on Monday = 950 + 600 + 450 = 2000 Km

Total distance travelled by all the buses on Wednesday = 1000 + 850 + 550 = 2400 km

 Reqd. % = 2000 × 100 = 83.33% 2400

Hence, option (B) is correct.

2
Find the total distance travelled by bus B throughout the week.
» Explain it
C
Total distance travelled by bus B throughout the week

= (1050 + 600 + 450 + 850 + 900 + 350 + 850) km = 5050 km

Hence, option (C) is correct.
3
Find the respective ratio of the distance travelled by bus A on Sunday and Monday together and the distance travelled by bus B on Friday and Saturday together.
» Explain it
D
Distance travelled by bus A on Sunday and Monday together = (700 + 950) km = 1650 km

Distance travelled by bus B on Friday and Saturday together = (350 + 850) km = 1200 km

Required ratio = 1650 : 1200 = 11 : 8

Hence, option (D) is correct.
4
Find the difference between the distance travelled by bus A throughout the week and the distance travelled by bus C throughout the week.
» Explain it
A
Distance travelled by bus A throughout the week

= 700 + 950 + 650 + 1000 + 500 + 450 + 800 = 5050 km

Distance travelled by bus C throughout the week

= 600 + 450 + 850 + 550 + 1000 + 950 + 800 = 5200 km

Required difference = (5200 – 5050) km = 150 km

Hence, option (A) is correct.
5
The distance travelled by bus B on Sunday is what percent more than the distance travelled by bus C on Saturday?
» Explain it
B
 Reqd. % = 1050 – 800 × 100 800

 = 250 × 100 = 31.25% 800

Hence, option (B) is correct.